Soare, raze uv

Lista articolelor despre soare si raze uv pe AflaCum.ro

Articole despre soare si raze uv

Citeste cele mai noi articole despre soare si raze uv publicate pe AflaCum.ro! Vezi comentarii si poze despre soare si raze uv, pe AflaCum.ro!

Orice om ar trebui sa se bucure de soare, de vitamina D pe care acesta o furnizeaza organismului. Din pacate, unii nu au voie sa stea in lumina soarelui din cauza diverselor afectiuni. Altii, desi sanatosi, nu sunt indragostiti de soare. Cei mai multi, insa, se bucura exagerat de caldura soarelui, fara sa constientizeze ca exista riscuri majore odata cu expunerea prelungita.

Prea mult soare poate fi daunator. Supraexpunerea provoaca riduri, arsuri si leziuni ale pielii. De asemenea, creste riscul aparitiei cancerului de piele. De aceea ori de cate ori  intram in contact cu soarele, pe o perioada mai lunga, e bine sa ne protejam. Iata cum o putem face:

Protectie pe baza de creme

Soarele ne incalzeste in fiecare zi, facand posibila continuitatea vietii pe Terra. Dar cum se desfsoara intregul proces, inca se mai intreaba multi oameni. Toti cei pasionati cat de cat de stiinta stiu ca arderea nu este posibila decat in prezenta oxigenului. Iar in locul in care se afla Soarele oxigenul nu e prezent. Si-atunci se iveste intrebarea: cum arde Soarele?

In spatiu exista foarte putin oxigen. Oxigenul molecular e prezent in spatiu in cantitati mici. A fost descoperit in zone precum Nebuloasa Orion sau norul Rho Ophiuchi. Totusi, in jurul Soarelui nu exista oxigen! SI chiar daca ar exista, ar trebui sa aiba forma oxigenului atmosferic liber, pentru ca arderea sa fie posibila.

Cum arde Soarele? Ei bine, daca nu se bazeaza pe oxigen atmosferic, cum e posibil ca Soarele sa arda pentru a ne incalzi in fiecare zi? Raspunsul e simplu, chiar daca poate parea ciudat: Soarele nu arde, ci genereaza caldura prin fuziune nucleara! Avand o masa uriasa, Soarele genereaza conditii extreme in miezul sau, acolo unde se creeaza o temperatura de aproximativ 15 milioane de grade Celsius! Ce inseamna asta? Atomii de hidrogen se unesc pentru a forma heliu, proces care duce la o eliberare de energie incredibila. Tot acest flux energetic se afla la originea caldurii pe care Soarele o raspandeste pe Terra.

Vara ne place sa ne dezmierdam la soare, sa ne hranim cu vitamina D si mai ales sa obtinem un bronz de invidiat. E bine sa nu exageram, insa, cu expunerea la soare. Putem face insolatie si arsuri pe piele. Acestea din urma sunt foarte periculoase: se pot transforma chiar si in cancer de piele!

Ai fost usor nesabuit si te-ai prajit la soare? Te ustura pielea de nu mai poti? Nu amana tratamentul! Ai la dispozitie cateva metode naturale care nu dau gres niciodata!

1. Comprese reci. O solutie rapida si eficienta. Ia un prosop, inmoaie-l in apa rece si aplica-l pe zonele arse. Cand se incalzeste, uda-l din nou si repeta procedura. Pielea se va calma!

Ochelarii de schi sunt mai mult decat un accesoriu pentru sportivi pentru ca acestia protejeaza schiorii de razele ultraviolete.

Cei care au avut ochii expusi la lumina reflecta de zapada pot manifesta un disconfort la nivelul ochilor, avand parte de oftalmia zapezii.

Medicii atrag atentia ca razele UV poate cauza oftalmie de zapada. Aceasta afectiune se manifesta intre 8 si 24 de ore de la expunere si se manifesta printr-o senzatie de nisip in ochi, lacrimare si diminuare a acuitatii vizuale.

Ochelarii trebuie achizitionati numai de la surse de profil

Ochelarii de schi trebuie achizitionati numai din magazine specializate, fiind necesar ca acestia sa aiba lentile heliomate, tratate antireflex, spun medicii. Deoarece razele ultraviolete sunt mai puternice la munte si acestea cresc o data cu altitudinea, copiii care practica schi trebuie sa poarte obligatoriu ochelari de protectie solara, deoarece ochii lor sunt mai sensibili decat ai adultilor.

Majoritatea oamenilor sufera la un moment dat in viata de o forma usoara, medie sau grava a depresiei.

Depresia este cauzata de un dezechilibru chimic din creier, iar in acest sens cercetatorii au descoperit ca oamenii predispusi la depresie au creierul diferit fata de persoanele normale.

Cum sa recunosti depresia?