Traditii, sfantul gheorghe

Lista articolelor despre traditii si sfantul gheorghe pe AflaCum.ro

Articole despre traditii si sfantul gheorghe

Citeste cele mai noi articole despre traditii si sfantul gheorghe publicate pe AflaCum.ro! Vezi comentarii si poze despre traditii si sfantul gheorghe, pe AflaCum.ro!

Sfantul Mare Mucenic Gheorghe este sarbatorit de intreaga suflare ortodoxa pe 23 aprilie, in fiecare an. In popor, acest sfant este cunoscut sub numele de San-George. Sfantul Gheorghe este zeul vegetatiei, protector al naturii inverzite, dar si al oilor si vitelor. De aceasta sarbatoare se leaga anumite traditii si obiceiuri pe care multi romani credinciosi le respecta cu sfintenie. 

Traditii si obiceiuri de Sfantul Gheorghe:

- ramurile verzi. In aceasta zi de sarbatoare, romanii au la usa/poarta ramuri verzi, care au rolul de a proteja animalele si recolta de fortele raului. Aceste ramurele sunt puse in stalpii casportilor si caselor de stalpul familie, adica de un barbat. Pe vremuri, ramurile erau pastrate tot anul pentru a fi folosite ca leacuri impotriva bolilor. In alte zone, ramurile erau date drept hrana animalelor. Astfel, acestea erau protejate de cele malefice.

Suntem diferiti! Ne nastem asa, dar suntem ajutati si de societatea in care crestem. Pentru ca da, exista diversitate culturala pe acest mapamond! Traditii si obiceiuri vechi sunt pastrate cu sfintenie de multe popoare ale lumii. Iar acest fenomen inseamna perpetuarea valorilor si evolutie, in acelasi timp! Ca sa nu mai vorbim despre bucuria de a trai momente unice, atunci cand vizitezi o tara cu traditii aparte!

La ei nu-i ca la altii! 9 traditii neobisnuite din intreaga lume:

1. Japonia. Numaratoare inversa pe degete. Oamenii numara pe degete din vechime. Modul in care isi folosesc degetele difera, insa! De exemplu, in China si in SUA, numaratoarea incepe cu aratatorul. Spui 1 si intinzi degetul aratator! In EUropa, in schimb, se incepe numaratoarea cu degetul mare intins! Ei bine, total aparte sunt japonezii, care incep sa numere cu degetul mare inchis in palma. APoi, numaratoarea continua dupa aceeasi regula: degetele se ascund in palma...

Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, cunoscut si ca Sfantul Dumitru- Izvoratorul de Mir, este considerat patronul pastorilor sau cel care desfrunzeste codrul si usuca toate plantele. Crestinii(ortodocsi si cataloci) il sarbatoresc pe 26 octombrie.

Sfantul Dumitru a trait in timpul imparatilor Diocletian (284-305) si Maximian (286-305). A fost fiul prefectului din Tesalonic. Dupa ce tatal sau a decedat, Dimitrie a fost numit guvernator al Tesalonicului.

La cativa ani distanta,  imparatul Maximian a aflat ca Dimitrie este crestin, iar asta l-a maniat peste masura. Venit la Tesalonic, Maximian l-a intrebat pe Dimitrie daca sunt adevarate zvonurile legate de el. Acesta a marturisit, fara teama, ca este crestin si a defaimat inchinarea paganeasca. Acest curaj i-a adus, din pacate, o pedeapsa aspra: a fost inteminat si ucis cu sulita.

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.