Ciresul este un pom fructifer foarte popular in Romania si nu numai. El face parte din genul taxonomic Prunus, familia Rosaceae. Ciresul poate atinge 15 metri inaltime si se dezvolta cam in orice zona geografica a Romaniei, cu predilectie in zonele deluroase.
Cires, caracteristici. Coroana ciresului este circulara, sferica. Pomul are crengi scurte si groase, robuste. Scoarta este cenusiu-roscata, tulpinile tinere au scoarta neteda, in primii ani. Apoi, scoarta devine zgrunturoasa. Frunzele ciresului sunt alungite, zimtate pe margine si ascutite la capat. Florile albe sunt grupate cate doua, sau cate patru. Fructele au culori cu nuante de la rosu inchis la rosu deschis, fiind de forma sferica.
Cires. Clima si sol. Ciresul prefera pamantul luto-nisipos, dezvoltandu-se cel mai bine, astfel, in zonele de deal. Are nevoie de umiditate, dar nu in exces. Daca are parte de prea multa apa, sistemul radicular al ciresului se distruge. Razele soarelui din belsug ajuta la dezvoltarea ciresului. In cazul in care nu are destula lumina, ciresul nu ma da roade la acelasi nivel.