Cum se face respiratie gura la gura

Cum se face respiratie gura la gura

Respiratia gura la gura (ventilatia artificiala) este o procedura de prim ajutor care, folosita in combinatie cu masajul cardiac sau singura, poate salva viata unui pacient aflat in stop cardio respirator.

Aceasta tehnica poate fi efectuata de persoane fara pregatire medicala, atat timp cat se respecta urmatoarele reguli:

1

Verificati daca victima este inconstienta si daca respira! In general ventilatia artificiala este folosita in cazul pacientilor inconstienti si care nu respira, asa ca primul pas este sa verificati daca victima si-a pierdut cunostinta. Apoi uitati-va daca pieptul victimei se misca sau apropiati-va obrazul de gura pacientului si incercati sa simtiti expiratia. Daca individul este inconstient si nu respira, trebuie sa incepeti respiratia gura la gura.

2

Eliberati caile respiratorii ale victimei! Puneti o mana pe fruntea pacientului si impingenti spre spate cat se poate de mult. Apoi ridicati-i, cu doua degete de la cealalta mana, barbia.

3

Verificati din nou daca victima respira! Daca pacientul tot nu respira, prindeti-i narile intre degetul mare si cel aratator si incepeti respiratia artificiala.

4

Incepeti ventilarea pacientului! Inspirati adanc, lipiti-va gura strans de cea a victimei, astfel incat aerul sa nu poata iesi pe langa, si insuflati timp de 2-3 secunde. ATENTIE: Respiratia trebuie sa fie atat de puternica incat sa determine pieptul pacientului sa se ridice.

5

Lasati victima de expire! Mentineti fruntea pacientului impinsa pe spate si barbia ridicata, in timp ce indepartati gura si permiteti aerului sa iasa. Toracele ar trebui sa revina la pozitia initiala.

6

Efectuati doua incercari de respiratie artificiala a cate cinci ventilari! O respiratie corecta presupune umflarea si dezumflarea pieptului victimei. Daca pacientul tot nu respira normal, efectuati masaj cardiac.

7

Reluati pasii si monitorizati starea victimei pana la sosirea ambulantei!

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Daca respirati corect in timp ce alergati, veti fi mai rapizisi veti evita crampele musculare. Exercitiile de...
Pentru un neinitiat, dozarea respiratiei in timpul unei curse de atletism este o enigma. Si totusi putem...
O metoda economica si simpla de a va confectiona singuri sacii de box. Boxul este sportul ideal,...