10 motive pentru care este benefica mierea

10 motive pentru care este benefica mierea

Mierea este un lichid dulce, produs de albine din nectarul adunat din flori, prin intermediul unui proces complicat de regurgitare si evaporare, avand un continut de glucoza, fructoza si alte minerale, precum fier, calciu, sodiu, potasiu, magneziu si fiind bogata in vitaminele B1, B2, B3, B5 si B6.

Mierea detine puternice proprietati antiseptice, antibacteriene si de vindecare, fiind folosita ca si medicament, in tratarea multor probleme de sanatate comune.

Iata 10 beneficii ale mierii:

1. Confera energie, datorita continutului de zaharuri naturale, fiind o sursa importanta de calorii, atunci cand organismul are mai mare nevoie de asa ceva. Mierea combate oboseala si rezolva problema nivelului scazut de energie, satisfacand, totodata, pofta de ceva dulce.

2. Intareste musculatura, mai ales in cazul sportivilor care si-o suprasolicita, crescand rezistenta la efort, datorita combinatiei perfecte dintre fructoza si glucoza, care energizeaza in mod instantaneu.

3. Regleaza glicemia, datorita combinatiei de fructoza si glucoza, fiind indicata in alimentatia bolnavilor de diabet.

4. Trateaza tusea, datorita puternicelor proprietati antibacteriene, care calmeaza gatul inflamat si omoara bacteriile cauzatoare de infectii. Pentru a va usura tusea, amestecati miere, cu zeama de lamaie si un praf de sare, intr-un pahar cu apa calda si faceti gargara cu acest lichid.

5. Vindeca ranile si taieturile, datorita proprietatilor antiseptice, antibacteriene si antimicrobiene, impiedicand aparitia infectiilor, calmand durerile si grabind procesul de vindecare. Spalati-va rana sai taietura cu apa calduta cu sapun si aplicati un strat de miere, acoperind zona cu un bandaj. Schimbati bandajul o data pe zi, repetand tratamentul, pana cand rana se vindeca.

6. Trateaza arsurile superficiale, datorita proprietatilor antifungice, care impiedica dezvoltarea bacteriilor si a celor antimicrobiene, care previn aparitia infectiilor. Daca aveti o arsura minora, acoperiti-o cu miere si in scurt timp senzatia de arsura, mancarimea si durerea vor disparea. Repetati tratamentul de cateva ori pe zi, timp de mai multe zile, pentru a grabi procesul de vindecare.

7. Combate insomnia, deoarece este un carbohidrat care se digera repede, ce stimuleaza eliberarea insulinei si permite triptofanului sa intre rapid in creier. Triptofanul este un compus care creeaza somnolenta. Este indicat sa consumati un pahar de lapte cald cu miere inainte de culcare si veti avea un somn linistit.

8. Este benefica pentru piele, datorita proprietatilor antimicrobiene si antifungice, ce ajuta la tratarea imperfectiunilor. Aplicati putina miere pe zonele afectate, inainte de culcare, pentru ca pielea sa o absoarba treptat in timpul noptii. Indepartati mierea, a doua zi dimineata, cu apa calduta. Urmati acesti tratament timp de cateva zile si va veti bucura de o piele curata si stralucitoare. Mierea poate fi, de asemenea, folosita in tratarea bolilor de piele, cum ar fi psoriazisul si eczemele, reducand inflamatiile si hidratand pielea.

9. Scade greutatea corporala, datorita continutului de vitamine, minerale si aminoacizi, ce ajuta la arderea grasimilor si la scaderea nivelului colesterolului nociv, tinand greutatea sub control si prevenind aparitia obezitatii. Consumati un pahar de apa calduta cu miere si zeama de lamaie dimineata, pe stomacul gol si veti scadea in greutate, va veti detoxifia organismul si veti arde grasimile mai usor.  

10. Imbunatateste digestia, datorita proprietatilor antimicrobiene, ajuta la tratarea gastritei, datorita continutului de enzime si impiedica flatulenta, cauzata de mancatul in exces. Consumati 1-2 linguri de miere dupa mesele bogate, pentru a va usura digestia.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Mierea de leurda se poate obtine din nectar, daca, in zona stupilor, exista cultura de leurda unde...
Esti consumator de miere naturala? Daca da, atunci nu trebuie sa ratezi mierea de rapita. E foarte...
Zaharul este aliment de baza, insa se poate trai fara el. In cazul in care, din varii...