Beneficiile usturoiului

Beneficiile usturoiului

Usturoiul este un ingredient extrem de indragit, care ofera savoare preparatelor culinare si care detine proprietati benefice pentru sanatate, cum ar fi cele antibacteriene, antivirale, antifungice si antioxidante, fiind bogat in vitamine si minerale.

Consumat zilnic, in cantitati moderate, usturoiul crud intareste sistemul imunitar si protejeaza intregul organism, fiind un antibiotic natural.

Iata cateva dintre beneficiile usturoiului:

1. Vegheaza la sanatatea inimii, imbunatatind circulatia sanguina, scazand nivelul colesterolului si prevenind bolile cardiace. Totodata, usturoiul incetineste evolutia arterosclerozei sau a intaririi arterelor, afectiune ce poate cauza infarct miocardic. Consumati 1-2 catei de usturoi zdrobiti, in fiecare zi, pe stomacul gol sau luati suplimente pe baza de usturoi, la sfatul medicului.

2. Tine sub control hipertensiunea, reducand mai ales tensiunea sistolica ridicata. Usturoiul actioneaza ca un vasodilator, largind vasele de sange si regland fluxul sanguin. Daca sunteti hipertensivi este indicat sa consumati cativa catei de usturoi, zilnic, pe stomacul gol.

3. Reduce durerile cauzate de artrita reumatoida, datorita proprietatilor antioxodante si antiinflamatorii. Includeti usturoiul in alimentatia zilnica, pe stomacul gol, pentru a diminua durerile de la nivelul articulatiilor, cauzate de artrita.

4. Intareste imunitatea, reprezentand o sursa importanta de vitamina C, B6, minerale si mangan. Totodata, usturoiul inlesneste absorbtia mineralelor si detine proprietati antioxidante si antimicrobiene, ce intaresc sistemul de aparare a organismului in lupta impotriva infectiilor.

5. Trateaza raceala si tusea, datorita proprietatilor antivirale si antibiotice, ameliorand, totodata, simptomele infectiilor de la nivelul tractului respirator superior. Mai mult, usturoiul poate trata astmul si bronsita si incurajazea expectoratia prin tuse.

6. Trateaza infectiile fungice, cum ar fi herpesul, micoza piciorului sau candida, datorita proprietatilor antifungice. Aplicati gel sau ulei de usturoi pe zonele afectate ale pielii si includeti usturoiul crud in alimentatia zilnica, pentru rezultate garantate.  

7. Combate diferite alergii, datorita proprietatilor antivirale si antiinflamatorii si poate fi folosit in reducerea inflamatiei cailor nazale, cauzate de rinita alergica. Este indicat ca persoanele care sufera de alergii sa ia suplimente pe baza de usturoi, in sezonul alergiilor. Totodata usturoiul maruntit aplicat extern este un bun remediu pentru mancarimile cauzate de iritatii, muscaturi de insecte sau orice alergie similara.

8. Trateaza durerile de dinti, datorita proprietatilor antibacteriene si analgezice. Puneti un catel de usturoi zdrobit direct pe dintele afectat si pe gingia din jurul acestuia si durerea va disparea instantaneu.

9. Ajuta digestia si buna functionare a stomacului, stimuland mucoasa stomacala, pentru a produce lichid gastric.

10. Trateaza cancerul la stomac si pe cel pulmonar, prevenind cresterea tumorilor si reducand marimea unui anumit tip de tumori. Usturoiul inhiba dezvoltarea celulelor cancerigene, datorita continutului de compusi de sulfura de alil. Este important ca persoanele care au cazuri de cancer in familie sa consume in mod frecvent usturoi, ca atare sau sub forma de supliment, pentru a reduce riscul aparitiei acestei boli.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Usturoiul este un adevarat medicament pentru corpul tau. Consumat in mod echilibrat, acesta poate preveni si chiar...
Usturoiul este un superaliment, care ajuta la eliminarea toxinelor din organism si implicit la detoxifierea acestuia, avand...
Usturoiul se planteaza, in mod obisnuit, in perioada de toamna, pentru ca bulbii sa se dezvolte suficient...