Alimente populare care contin mai mult zahar decat crezi

Alimente populare care contin mai mult zahar decat crezi

Nutritionistii recomanda ca o femeie sa consume maximum 24 grame de zahar pe zi, in timp ce un barbat poate consuma pana la 36 grame. Din pacate, putini oameni reusesc sa se mentina in zona sanatoasa. E dificil, avand in vedere varietatea mare de alimente care contin zahar. Stiai, spre exemplu, ca o cutie de suc contine circa 40 grame de zahar? Poate ca da, deoarece cam toata lumea stie ca bauturile racoritoare au un continut ridicat de zahar. In schimb, putini stiu ca o supa de rosii la conserva poate contine pana la 20 grame de zahar pe portie!

Alimente populare care contin mai mult zahar decat crezi:

Supa la conserva. Multi sunt tentati sa creada ca supa cumparata din magazin e o combinatie sanatoasa de apa si legume nutritive. Daca te uiti, insa, pe ambalaj, vei observa ca o singura cutie din aceasta supa poate acoperi intreaga cantitate zilnica necesara de zahar. Fenomenul este frecvent intalnit in supele pe baza de rosii, unde zaharul este folosit pentru a echilibra aciditatea tomatelor.

Iaurt cu continut scazut de grasimi. Alimentele cu continut scazut de grasimi sunt tentante pentru cei care incearca sa duca un stil de viata mai sanatos. Din pacate, nu toate acest alimente sunt sanatoase! Mai ales iaurturile! O portie de iaurt simplu contine 4,7 grame de zahar, in timp ce o portie de iaurt grecesc poate avea intre 6 si 12 grame de zahar. Adaugarea zaharului in alimentele cu continut scazut de grasimi compenseaza pierderea aromei si a consistentei pe care o dau in mod normal grasimile. Multe iaurturi cu continut scazut de grasimi si aromate contin, de asemenea, forme nesanatoase de indulcitori, cum ar fi zaharoza sau siropul de porumb bogat in fructoza.

Sosuri pentru salate fara grasimi. La fel ca iaurtul, sosurile pentru salate care au mai putine grasimi si calorii contin cantitati crescute de zahar. Doua linguri de sos cumparat din magazin pot contine aproximativ 7-10 grame de grasime adaugata. Expertii recomanda sa iti faci propiul sos pentru salate. O varianta sanatoasa ar fi vinegreta, la care vei folosi doar 4 ingrediente: ulei de masline, 2 parti de otet, putina sare si piper.

Ketchup. Acest sos este foarte populat in intreaga lume. Avand o combinatie de arome dulci, acre si umami, ketchup-ul se foloseste in alimentele de tip fast food dar si pe cartofii prajiti. Atentie, insa! O singura lingura din acest sos rosu echivaleaza cu un cub de zahar! Asta inseamna circav 4 grame de zahar pe lingura. De asemenea, ketchup-ul contine cantitati semnificative de sirop de porumb bogat in fructoza, un ingredient care, conform studiilor, poate declansa obezitate si boli de inima.

Unt de arahide. Untul de arahide este o sursa populara de proteine Un produs de calitate contine putin zahar sau chiar deloc. Din pacate, exista si unt de arahide plin de uleiuri nesanatoase si zaharuri adaugate! Unele marci populare pot contine pana la 8 grame de zahar la 2 linguri. Asadar, citeste cu atentie eticheta produsului, inainte de a-l cumpara!

Chipsuri. Ai putea crede ca gustarile sarate nu au legatura cu zaharul, insa te inseli! O punga cu chipsurile preferat poate contine aproximativ 5% zahar. Acest procentaj este folosit mai ales in chips-urile cu aroma de gratat, de chili sau de miere! Doar 15 chipsuri de cu aroma de gratar inseamna un consum de 2 grame de zahăr! Chipsurile au, de asemenea, un continut ridicat de carbohidrati, pe care corpul il transforma în glucoza. Nutritionistii recomanda consumul rar si cumpatat de chipsuri!

Fructe uscate. Fructele uscate sunt considerate o gustare sanatoasa. La fel ca versiunile lor proaspete, acestea sunt bogate in vitamine, fibre si antioxidanti. Totusi, atunci cand fructele sunt deshidratate, continutul de apa este indepartat, lasand toate zaharurile in interior…

Citeste si: Cei mai mari dusmani ai creierului

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Cand intri intr-un magazin, dupa o lunga zi de lucru, ultimul lucru pe care il doresti este...
Magazinele alimentare se afla aproape la fiecare colt, in societatea moderna. Varietatea de produse de pe piata...
Nu doar calitatea alimentelor este importanta pentru o sanatate de fier, ci si momentul cand alegi sa...