Ce pericole ascunde apa plata imbuteliata in sticle de plastic:
1. Substante chimice. O sticla de plastic poate emana substante chimice periculoase. Atentie la semnele speciale de pe partea de jos a sticlei: acele triunghiuri numerotate indica ce fel de plastic a fost folosit:
- o sticla etichetata 1 (PET sau PETE) este sigura doar pentru o singura utilizare. Expusa la oxigen sau la temperaturi ridicate, inclusiv caldura solara, o astfel de sticla va emana substante toxice care ajung in apa;
- evita sticlele etichetate cu 3 sau 7 (PVC si PC), deoarece emana substante chimice toxice capabile sa patrunda in alimente si bauturi! Expunerea indelungata la aceste substante poate duce la probleme grave de sanatate;
- sticlele din polietilena (2 si 4) si polipropilena (5 si PP) sunt potrivite pentru utilizari multiple. Ele sunt sunt relatic sigure,daca depozitezi in ele doar apa rece si le dezinfectezi in mod regulat.
2. Bacterii si incalcari de baza ale igienei. A bea apa dintr-o sticla de plastic refolosita este aproape similar cu a linge scaunul de toaleta, jucaria unui caine sau chiar mai rau, transmit oamenii de stiinta. Cantitatea de bacterii dintr-o sticla de plasic reutilizata depaseste adesea limitele de siguranta. Cream singuri conditiile perfecte de dezvoltare, luand sticla cu mainile murdare, neclatind-oi suficient de bine si pastrand apa calda in ea. Ce e de facut? Spala sticlele in mod regulat cu apa calda si detergent de vase, otet sau apa de gura antibacteriana. Tine cont: chiar si spalate temeinic, sticlele de plastic reutilizate pot provocatoxiinfectii alimentare sau chiar hepatita A! Mai multe cercetari in domeniu au relevat faptul ca majoritatea bacteriilor traiesc pe gaturile sticlelor, loc care nu poate fi dezinfectat cum trebuie. De asemenea, capacele cu filet si cele glisante sunt pline de germeni care pot ajunge in apa. Pentru o siguranta sporita, foloseste un pai.
3. Provenienta apei. Multi producatori se lauda cu sursa lor naturala de apa. Majoritatea scriu pe ambalaj diverse izvoare din mijlocul padurii. In realitate, apa imbuteliata este , de multe ori, de la robinet! De fapt, poti citi asta chiar pe sticla! Producatorii sunt obligati sa explice de unde provine apa. Un text mic inscriptionat pe sticla iti va demonstra ca apa e luata, cel mai probabil, din canalul de alimentare. Doar nu credeai ca o apa de izvor poate fi atat de ieftina, nu?!
4. Arome nesanatoase. Companiile de apa vor sa atraga cat mai multi cumparatori, evident. Si pentru asta au creat marketing atractiv in randul tinerilor si sportivilor. Asa a aparut apa cu diferite arome, despre care se spune ca e mai sanatoasa decat alte bauturi dulci. Cum spuneam, doar publicitate! In realitate, uneori aceasta apa poate contine la fel de mult zahar precum un suc acidulat! Pentru a nu fi pacalit/a, verifica intotdeauna informatiile de pe eticheta.
Citeste si: 5 moduri de verificare a calitatii apei potabile