Cum ascund producatorii pericolele din alimente. Ambalajul te poate induce in eroare

Cum ascund producatorii pericolele din alimente. Ambalajul te poate induce in eroare

Cand intri intr-un magazin, dupa o lunga zi de lucru, ultimul lucru pe care il doresti este sa citesti ingredientele de pe ambalaj. E valabil pentru cei mai multi dintre noi! Din pacate, nu procedam bine! Ar trebui sa citim eticheta; sa o citim chiar cu mare atentie! In multe dintre produse, se ascund pericole pe care ar fi bine sa le evitam.

Studiile arata ca doar 15% dintre oameni acorda suficienta atentie informatiilor nutritionale de pe produsele pe care le cumpara. Acest comportament le permite anumitor producatori sa foloseasca strategii de marketing inselatoare, pentru a creste vanzarea. Iata cateva exemple de tactici prin care se incearca ascunderea adevarului cu privire la anumite produse alimentare:

1. Mancarea pentru bebelusi poate avea mai mult zahar decat scrie pe eticheta! Cand vine vorba de alimente pentru copii, produsele promovate sunt cele pe care scrie mai sanatos. In realitate, nu prea avem de-a face cu un aliment sanatos. Mancarea respectiva poate avea un continut ridicat de zahar, deoarece care printre ingrediente si fructe, nu doar legume! Cum pe eticheta scrie clar gust de legume, tindem sa credem ca am pus mana pe varianta mai sanatoasa! Astfel de produse sunt, de asemenea, inscriptionate si cu expresia fara zahar, una departe de adevar, pentru ca fructele adaugate inseamna suficient zahar!

2. Eticheta care contine expresia fara nitrati nu garanteaza siguranta. Fara nitrati este o formulare folosita adesea pe etichetele produselor din carne. E adevarat ca nitratii sunt periculosi, insa exista alte substante la fel de periculoase in carnea ambalata! Asadar, pe langa nitrati, alimentele nu ar trebui sa contina sulfati, fosfati, BHT(Butilhidroxitoluen) etc. Citeste cu atentie etichetele!

3. Ambalajul inscriptionat fara grasimi nu presupune automat un produs fara grasimi. Alimentele care sunt fara anumite ingrediente, fie ca este vorba de grasimi, zahar sau colesterol, pot contine respectivele ingrediente! Conform reglementarilor din industria alimentara, producatorii pot mentiona ca un produs nu are grasime , daca respectivul produs contine 0,5 grame pe portie! Aceeasi situatie si pentru zahar. In cazul colesterolului, un produs poate avea legal 2 miligrame pe portie.

4. Etichetele care anunta ca un produs e natural sau usor/light pot induce in eroare. Natural - un alt cuvant ce reprezinta un instrument eficient de marketing; unul care, din pacate, nu are legatura cu realitatea. Specialistii transmit ca nu exista implicatii legale pentru utilizarea acestui cuvant pe eticheta. Pe de alta parte, folosirea cuvantului light este reglementata, dar se refera doar la grasimi. Asadar, dulciurile cu zahar foarte procesate pot fi numite legal usoare si par destul de sanatoase, dar nu sunt!

5. Pot exista mai multi sau mai putini nutrienti intr-un produs. Conform regulilor, exista o marja de eroare destul de mare atunci cand vine vorba de informatiile nutritionale de pe etichetele produselor alimentare: acestea difera cu pana la 20% fata de valoarea declarata! De exemplu, numarul de calorii al unui produs pe care scrie ca are 100 calorii poate fi situat undeva in intervalul 80- 120 de calorii!

6. Gaini crescute in libertate, o expresie care nu presupune si calitatea superioara a oualor. Credem ca gainile crescute in libertate fac oua mai gustoase si mai sanatoase! Asa este. Doar ca marii producatori nu lasa prea mult gainile libere. Aceste etichete nu-i obliga pe fermieri sa lase pasarile sa hoinareasca  cat ar trebui! In realitate, le pot tine maximum 5 minute pe zi libere. E suficient cat sa le declare pasari crescute in libertate! Mai rau, in acest caz, se pot folosi practici crude , cum ar fi taierea ciocurilor sau infometarea gainilor pentru a le schimba ciclul de ouat!

7. Totalul de zahar dintr-un produs, greu de calculat. Zaharul poate avea denumiri diferite . Uneori, acest fapt este folosit de producatori pentru a ascunde cantitatea reala de substanta dulce din produs. Iata categoriile pe care le folosesc:

- diferite tipuri de zahar: zahar tpudra, zahar tos, zahar de cocos, zahar auriu etc;

- siropuri: sirop de roscove, sirop de porumb cu continut ridicat de fructoza, miere, sirop de artar, sirop de ovaz, sirop de tarate de orez etc;

- alte zaharuri adaugate: melasa, lactoza, indulcitor de porumb, dextran, etil maltol, fructoza, galactoza, glucoza, dizaharide, maltoza si altele.

8. Nu toate produsele cu cereale integrale sunt sanatoase. Cerealele integrale sunt sanatoase! Consumate sistematic, scad riscul de boli de inima, obezitate, diabet de tip 2 si au alte beneficii. Sa le gasesti, insa, in alimente nu e usor! Chiar daca multe produse au etichete pe care scrie cereale integrale, proportia acestora poate fi nesemnificativa. Cauta doar produse pe care scrie 100% cereale integrale!

Citeste si:  Atentie! Aceste alimente cresc riscul de cancer

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Magazinele alimentare se afla aproape la fiecare colt, in societatea moderna. Varietatea de produse de pe piata...
Nu doar calitatea alimentelor este importanta pentru o sanatate de fier, ci si momentul cand alegi sa...
Oamenii arunca multa mancare pe aproape intreg Mapamondul. Se intampla in zonele cu un nivel de trai...