Alimentatie. Cum sa alegi produse proaspete si sanatoase

Alimentatie. Cum sa alegi produse proaspete si sanatoase

Magazinele alimentare se afla aproape la fiecare colt, in societatea moderna. Varietatea de produse de pe piata ar trebui sa ne usureze situatia, atunci cand facem cumparaturi. In realitate, ne-o ingreuneaza, deoarece nu suntem mereu capabili sa alegem produsele cele mai proaspete.

Cand vine vorba despre produsele alimentare, trebuie sa fii foarte atent/a si sa le verifici, pe cat posibil. Cele mai multe iti ofera semne destul de clare de invechire si chiar alterare(mai ales carnea, fructele si legumele). Iata o lista de produse alimentare si modurile in care acestea trebuie verificate:

Masline. Opteaza pentru maslinele cu samburi. Cele fara samburi sunt , de obicei, umplute cu alte muraturi, schimbandu-si gustul. De asemenea, fara samburi, maslinele se vor inmuia foarte repede, pierzandu-si astfel gustul si aspectul.

Somon. Oricat de surprinzator ar parea, pestele proaspat nu trebuie sa aiba un miros pregnant. Daca somonul miroase prea tare, inseamna ca nu e prea proaspat. Un alt semn al prospetimii este culoarea. Somonul de crescatorie este, de obicei, de culoare roz deschis, in timp ce somonul salbatic are nuante mai inchise. Daca exista pete gri sau maro pe suprafata pestelui, inseamna ca a fost depozitat de ceva timp, deci nu e proaspat.

Curmalele proaspete pot fi stafidite, dar nu prea mult si nici nu ar trebui sa fie prea tari. Fructele uscate sunt bune, daca arata carnoase si au pielita usor lucioasa. Daca au cristale de zahar sau pete albe, inseamna ca au inceput deja sa se altereze.

Usturoiul bun nu miroase prea tare. Un miros pronuntat , alaturi de un aspect stafidit si o culoare maronie, inseamna alterarea usturoiului. Cel mai probabil, usturoiul a inceput sa putrezeasca pe interior. Pentru a te convinge, sparge o capatana de usturoi!

Sfecla. Alege varianta cu frunze! Daca sfecla nu are frunze, cauta radacini de marime medie sau chiar mica. Cu cat radacina de sfecla este mai mare, cu atat va fi mai putin dulce si lipsita de nutrientii specifici( vitaminele A, C, complexul B, sulful, sodiul, calciul, fierul, iodul, potasiul si antioxidantii).

Oua de prepelita. Verifica, in primul rand, starea cojii de ou! Aceasta nu trebuie sa fie deteriorata. In al doilea rand, tine cont si de termenul de valabilitate: pana la 30 zile la temperatura camerei si pana 60 de zile la frigider. Daca pe pachet nu exista astfel de date, poti identifica prospetimea si dupa greutatea oului! Un ou proaspat va cantari intre 9 si 11 grame. Daca e mai usor, inseamna ca oul a inceput sa se usuce pe interior, deci e vechi si nu trebuie consumat!

Avocado. Daca fructul are pete pronuntate, diferite de culoarea principala, e clar ca vorbim despre un avocado vechi. E indicat, asadar, sa evitati fructele cu pete inchise la culoare! Acestea au intrat deja in procesul de putrezire! De asemenea, poti verifica un avocado, apasand usor pe zona de langa tulpina - daca e prea moale, acel avocado e prea copt(trecut, asa cum spunem noi, romanii).

Rodie. Pentru a cumpara o rodie coapta, deci dulce si acrisoara, in acelasi timp, tine cont de forma fructului. Daca e perfect circulara, nu e coapta! Daca are usoare umflaturi pe suprafata sa sferica, rodia e numai buna de consumat!

Lamaie. O lamaie de calitate e mica si idnesata, cum se spune. Adica nu e foarte mare, dar e destul de grea! De asemenea, o lamaie buna nu are coaja prea groasa, iar pe locul unde a fost tulpina observi o gropita. Acest aspect indica faptul ca respectiva lamaie are un continut ridicat de minerale.

Citeste si: Cum sa te feresti de INTOXICATII ALIMENTARE. Tine cont de aceste secrete

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Oamenii arunca multa mancare pe aproape intreg Mapamondul. Se intampla in zonele cu un nivel de trai...
Oamenii arunca multa mancare pe aproape intreg Mapamondul. Se intampla in zonele cu un nivel de trai...
Mancam produse precum oua, fructe si paine, aproape in fiecare zi. Din pacate, e posibil sa alegem...