Cum sa mananci sanatos. Oricine isi poate permite. Gaseste alimente sanatoase si ieftine:
1. Alege de sezon. Frcutele si leguemle de sezon sunt intotdeauna mai ieftine. Hipermarketurile si nu numai lasa din preturi, atunci cand varietatea de produse e mare. Spre exemplu, rosiile vor fi mai gustoase si mult mai ieftine vara decat cele comercializate in sezonul rece.
2. Verifica preturile la congelate si conserve. Poti economisi banuti frumosi, alegand produse congelate si conservate. Acestea auaceleasi beneficii pentru sanatate, daca stii sa le alegi pe cele fara adaosuri de sare sau zahar. Verifica si proteinele. Carnea de pui congelata poate fi mai ieftina decat cea proaspata, iar conservele de somon si ton costa mai putin decat variantele lor proaspete.
3. Consulta ofertele saptamanale. Toate hipermarketurile ofera promotii. Majoritatea vin pe saptamana si sunt adaugate in aplicatiile respectivelor magazine. Fii cu ochii pe ele si fa-ti aprovizionarea cand prinzi o oferta buna. Nu uita ca proteinele(cele mai multe) pot fi congelate si consumate dupa multe luni. Mai concret, cumpara carne proaspata la oferta si congeleaz-o in functie de necesitati.
4. Compara preturile de fiecare data. Nu te bloca pe branduri si marci. Preturile sunt in continua schimbare, asa ca e posibil sa cumperi aceeasi calitate cu bani mai multi. Mai mult, preturile si promotiile se schimba in functie de cantitate. Astfel, pachetul de cafea de 250 grame sa coste doar putin mai mult decat cel de 100 grame din aceeasi gama! E automat mai rentabil sa cumperi prima varianta! Nu uita sa urmaresti si marcile de casa ale hipermarketurilor. De obicei, acestea sunt de calitate, dar mai ieftine decat cele de brand din aceeasi categorie!
5. Cumpara variante vrac. In general, produsele varsate sunt mai ieftine decat cele ambalate. E logic, de altfel. Pentru ambalare, e necesara mana de lucru suplimentara. Adesea, poti gasi in multe hipermarketuri produse vrac ce renteaza: cereale, fasole, paste, nuci, faina etc. Un alt avantaj al cumpararii produselor varsate: cumperi doar cat ai nevoie!
Cum sa mananci sanatos. Oricine isi poate permite. Concentreaza-te pe alimentele sanatoase mai ieftine:
1. Alege ingrediente mai ieftine. Nu toate ingredientele sanatoase sunt scumpe. De fapt, multe ingrediente sanatoase sunt ieftine. Gasesti optiuni in fiecare categorie de alimente. De exemplu, in cazul cerealelor integrale, poti incerca fulgi de ovaz, orez brun, paine si paste integrale din grau. Daca vrei fructe ieftine, tine cont de sezon. Exista si fructe care sunt ieftine pe tot parcursul anului. E cazul portocalelor, merelor sau a bananelor.
2. Consuma proteine cu mai mult echilibru. Ai nevoie de mai putine proteine decat crezi. Asadar, mananca echilibrat si mai ales nu strica alimentele! Daca, spre exemplu, gatesti o mancare de pui, asta seara, nu enecesar sa folosesti toata cantitatea. Maine, ai putea gati o supa.
3. Mananca si vegetarian. Nu esti obligat/a sa eliminit proteina animala din dieta. Poti opta, insa, uneori, pentru proteine vegetale, care iti vor aduce si economii in buzunar. Fasolea, oreul sau mazarea sunt doar trei produse care iti pot asigura mese sanatoase. De asemenea, poti combina proteinele cu legume si carbohidrati complexi.
4. Citeste etichetele. Etichetele iti spun mereu ce contine alimentul respectiv. In genere, e bine sa cauti alimente cu continut scazut de zahar si sodiu. Ar trebui sa consumi aproximativ 2 300 de miligrame (o lingurita) de sare pe zi. De asemenea, verifica daca exista mai putine grasimi trans si grasimi saturate. Chiar si grasimile mai sanatoase ar trebui sa reprezinte doar 20-30% din hrana ta.
Cum sa mananci sanatos. Oricine isi poate permite. Pune la punct un plan de alimentatie:
1. Decide mesele principale pentru o saptamana. Realizarea unui plan de alimentatie te va ajuta sa cumperi doar ce ai pe lista, fara sa cheltuiesti aiurea. Daca nu ai deja retete sanatoase pe care le pregatesti des, gasesti variante multe in mediul online. Poti cere, de asemenea, recomandari prietenilor.
2. Mananca ce iti place si ce cunosti. Ai putea crede ca a manca sanatos inseamna sa incerci o multime de noi alimente sanatoase la moda. Sunt acestea sanatoase, dar nu sunt singurele sanatoase! Continua sa consumi alimentele sanatoase pe care le cunosti(pui cu legume si orez, sa zicem)! Sunt bune si ieftine!
3. Creeaza lista de cumparaturi. Dupa ce ti-ai planificat mesele, fa o lista cu alimentele necesare. nevoie. Respectarea unei liste (si nu cumpararea extra) va aduce economii in buget.
4. Planifica din timp iesirile in oras. Sa iei o masa in oras presupune o relaxare aparte. Este, insa, o varianta piperata. Consulta meniul restaurantului la care doresti sa mergi, si alege o varianta de mancare snaatoasa dar nu foarte scumpa:
- alege un aperitiv sanatos pentru a economisi bani:
- opteaza pentru feluri de mancare cu proteine slabe asociate cu cereale integrale si o multime de legume.
- alege legume sau fructe peste cartofi prajiti, inele de ceapa sau piure de cartofi.
- ia la pachet ceea ce ramane.
Citeste si: Cum sa mananci sanatos. Incearca untura de porc!