1. Telemeaua de vaca
- e o branza cu o tenta usor galbuie;
- nu are gaurele.
2. Telemeaua de oaie
- cea autentica trebuie sa fie alba si nu perfect portelanata. Daca observi puncte galbene prin ea inseamna ca este amestecata cu altceva, cel mai probabil cu lapte de vaca;
- nu are multe gaurele. Daca are asa ceva, asta arata o igiena precara si un lapte de proasta calitate;
- nu contine mai mult de 3% sare;
- daca vrei sa o desarezi si laptele nu a fost de calitate, se va inmuia, dar daca laptele a fost bun, va ramane ferma.
3. Urda
- nu trebuie sa aiba gust amar sau ranced;
- nu trebuie sa fie vascoasa(mucilaginoasa);
- nu trebuie sa fie sarata;
- urda de oaie e mai deschisa la culoare si mai grasa, in comparatie cu cea de vaca(galbuie)
-cea mai buna este cea dulce, in care putem adauga sare, zahar, piper;