Cum sa recunosti rosiile tratate cu chimicale pentru a creste mai repede

Cum sa recunosti rosiile tratate cu chimicale pentru a creste mai repede

Rosiile sunt fructe delicioase, care nu trebuie sa lipseasca de pe masa ta, mai ales in sezonul cald. Din pacate, nu tot ce gasesti in pietele autohtone e sanatos! Exista tomate crescute artificial pentru a creste mai repede. Spre exemplu, rosiile romanesti care apar pe tarabe inca din luna mai ori chiar mai devreme ar trebui sa se gaseasca abia din luna...iunie!

Cum sa recunosti o rosie tratata chimic pentru a creste mai repede:

- rosia are varf ascutit(mucron). Soiul poate genera acest varf ascutit. Insa astfel de soiuri sunt rare. Astfel, mucronul poate fi rezultatul stimulentelor(substante de polenizare/maturare);

- aspectul interior al rosiei. Daca tomata prezinta un cep lemnos, iar pe calota exista un tesut de un rosu neuniform, inseamna ca a fost maturata fortat;

- semintele. Daca rosia prezinta un lichid vascos, iar alveolele in care se afla semintele sunt dispuse neuniform, inseamna ca acea rosie a fost tratata chimic in exces.

- albul din interior arata faptul ca rosia nu e coapta suficient.

Ce substante chimice se folosesc pentru cresterea fortata a rosiei:
- erbicid 2,4 D. Aceasta substanta(compus fenoxiclorinat, o auxina sintetica, din clasa regulatorilor de crestere a plantelor) se aplica direct pe floarea plantei pentru polenizare, in lipsa polenizatorilor naturali. 2,4D este erbicidul care determina aparitia mucronului la rosie.

- hormoni de crestere (Ethrel este printre cei mai utilizati);

- aceste substante sunt interzise in Romania, insa se gasesc pe piata…Multi producatori le folosesc, dintr-un motiv lesne de inteles: graba de a scoate produsele pe tarabe!

Ce se intampla cu rosia crescuta fortat:

- gust modificat. Gustul natural se pierde. Rosia tratata chimic va avea un gust mai putin intens decat rosia crescuta in mod natural.

- proprietatile nutritive sunt reduse sau chiar anihilate.

- pericol pentru sanatate. Consumul de rosii tratate chimic peste masura poate provoca reactii adverse precum greata si varsaturile.

Citeste si: Cum sa ingrijesti ROSIILE. Aplica metoda FIRUL DE CUPRU!

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Rosiile pot fi conservate in multe feluri in varianta gogonele sau atunci cand ajung la maturitate. Dintre...
Productia de rosii si de castraveti nu te multumeste? Probabil ca nu le oferi ingrasamant sau nu...
Omida fructificatiilor, cunoscuta si ca vierme de rosii si denumita stiintific Helicoverpa armigera, este un daunator care...