Cum sa hranesti un cal

Cum sa hranesti un cal

Daca esti novice in cresterea cailor, acest articol este pentru tine! Iti aratam azi cum trebuie aleasa hrana pentru cabaline, modul in care se prepara aceasta, dar si felul cum trebuie hranit un cal. E esential sa stii ca nutretul (fanul) nu este suficient pentru calul tau! Are nevoie si de cereale, inclusiv in varianta fiarta; iar fierberea nu se face oricum! Despre toate acestea in cele ce urmeaza.

Cum sa pregatesti hrana pentru cai. Ingrediente:

- cereale integrale;

- apa;

- ierburi(optional).

Cum sa pregatesti hrana pentru cai. Alegerea cerealelor:

1. Orz, pentru un continut scazut de fibre. Orzul este cea mai sigura cereala in varianta fiarta(ovazul risca sa creasca temperatura corporala a calului peste masura). Orzul este, de asemenea, mai dens si mai dur decat ovazul. E posibil ca animalului tau sa nu-i placa orzul. Incearca sa-l combini, in aceasta situatie, cu ovazul. Daca nici asa nu mananca, pregateste-i doar ovaz.

2. Ovaz - bogat in fibre, ideal pentru caii de curse. Ovazul are un volum mai mare, ceea ce inseamna ca un cal trebuie sa manance mai mult pentru a obtine cantitatea potrivita de nutrienti. Daca detii un cal de curse care trebuie sa fie mereu in forma, optiunea perfecta este hranirea sa cu ovaz fiert. Foloseste intotdeauna ovaz curat, greu, stralucitor si fara miros.

3. Nu hrani calul cu grau si evita semintele de in! Graul poate provoca laminita(inflamatie a lamei vertebrale) cabalinelor! De asemenea, semintele d ein fierte necorespunzator poate duce la acumularea de acid si toxine in organismul calului. Ofera-i animalului seminte de in doar dupa instructiunile specifice ale unui medic veterinar pentru ecvine.

4. Dozeaza cerealele. La inceput, ofera-i calului in jur de o cana(128 grame) de cereale pe zi in amestec cu fan/iarba. Daca mananca toate cerealele in fiecare zi, poti incepe sa-i maresti cantitate. Daca nu mananca, incearca alte cereale.

Cum sa pregatesti hrana pentru cai. Fierberea cerealelor:

1. Umple pe jumatate o oala de 2,5 litri si pune-o pe foc. Folositi intotdeauna o cratita mare, pentru ca cerealele se dubleaza dupa fierbere. Foloseste doar apa rece, deoarece apa fierbinte de la robinet capteaza plumb de pe conducte.

2. Adauga o cana (128 grame) de cereale crude in oala cu apa. Cerealele trebuie sa fie scufundate in apa. Prepara hrana strict pentru o zi.

3. Fierbe cerealele pe foc mare. Da cerealele in clocot, apoi da focul la mediu si mai fierbe-le circa o ora. Sigur ca timpul de fierbere depinde si de tipul de cereale. Orzul are nevoie de 40-50 minutul, ovazul de jumatate de ora, iar porumbul de circa 10 minute. Tine capacul pus cat fierbi cerealele, pentru a preveni evaporarea rapida a apei.

4. Adauga o lingura de ierburi (14,3 g de musetel) in cerealele fierte. Odata ce boabele s-au racit, toarna zeama in exces intr-un castron si hraneste calul pentru a-i oferi atat beneficiile suplimentare ale ceaiului de cereale, cat si pe cele ale ceaiului de musetel. Poti adauga si alte verdeturi precum usturoiul, in functie de preferintele animalului.

5. Opeste focul si lasa cerealele sa creasca. Va dura in jur de 3-4 ore. Pe masura ce cresc, cerealele abosrb apa din cratita. E posibil, asadar, sa fie nevoie sa mai adaugi apa dupoa circa o ora. Doar asa cerealelel se mentin umede.

6. Verifica cerealele. Strange intre dgeete cate bobite. Daca miezul iese cu usurinta, inseamna ca cerealele sunt gata. In caz contrar, mai lasa-le in apa.

7. Lasa cerealele la racit timp de 30 minute. Opreste focul si lasa boabele la racit pentru jumatate de ora. Ideal ar fi sa fie caldute atunci cand le oferi calului, dar le va manca si racite complet.

Cum sa hranesti calul:

1. Hraneste calul cu 2-3 portii de cereale fierte/zi. Imparte fiertura in 3 portii. Adauga cereale de fiecare data in hrana standard a calului(fan, iarba). Proporita corecta este de circa 230 grame de cereale la 45 kilograme de greutate corporala. Pe timp de canicula, hraneste calul doar in perioade mai racoroase, adica dimineata devreme si seara.

2. Amesteca intotdeauna cerealele in hrana clasica a calului, folosind o galeata destinata hranirii animalului.

3. Ofera-i suficient nutret. Carbohidratii din iarba si fan sunt esentiali pentru orice cal. Ca regula generala, un cal trebuie sa primeasca nutret in fiecare zi in proportie de 1%-2% din greutatea sa corporala. Pastreaza iarba/fanul in conditii optime, departe de mucegai si praf!

Citeste si: Vrei un cal de rasa? Statul ti-l vinde la un pret incredibil de mic

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Caii, la fel ca oamenii, pot suferi de arsuri ale pielii, daca stau prea mult timp la...
Caii sunt un simbol al fortei fizice si al libertatii fara restrictii. Ei reprezinta, poate, cele mai...
Un cal de rasa ar trebui sa coste o avere. Nu si in Romania, acolo unde ideea...