Rizoto este un preparat culinar de origine italiana, foarte reusit pentru ca se poate asezona aproape cu orice ingredient: peste, carne, ciuperci, fructe de mare, branza, verdeturi, dar si sos de rosii.
Pentru a prepara un rizoto cu sos de rosii reusit, este recomandat sa alegeti din supermarket doar 2 tipuri de orez: Arborio sau Carnaroli.
Ingrediente risoto:
- 1 1/2 ceasca orez,
- 2 linguri de unt,
- 3 cesti zeama de carne,
- 2 linguri de branza rasa,
- unt proaspat (cat o nuca),
- sare.
Ingrediente sos rosii:
- 2 linguri de bulion sau 500 g rosii,
- o lingura de unt,
- o lingurita de faina,
- o lingurita de zahar,
- sare.
Mod de preparare:
1
Se alege orezul, se spala si se scurge bine.
Se infierbanta intr-o cratita untul, se pune orezul si se amesteca pana incepe sa se ingalbeneasca.
2
Se toarna zeama de carne si se da la cuptor, la foc potrivit.
3
Se lasa circa 25 de minute fara sa se amestece, pana ce orezul este fiert, dar nesfaramat, bob cu bob.
4
Se unge o forma de tabla bine cu unt, se asaza orezul la care s-a adaugat o bucatica de unt proaspat si putina branza rasa, se da cateva minute la cuptor si se rastoarna pe farfurie.
5
Se presara deasupra branza rasa, iar imprejur se pune cu lingura un sos gros de rosii.
6
Se spala rosiile, se rup bucati si se pun sa fiarba; se trec prin sita, se adauga sarea, zaharul, untul si frunza de telina.
7
Se lasa sa mai fiarba pana se ingroasa cat trebuie.
Se serveste foarte fierbinte.