Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.
Rizoto poate constitui drept garnitura la mancarea de rinichi.
Rizoto poate constitui drept garnitura la mancarea de rinichi.
Iata cum se prepara mancarea de rinichi in combinatie cu rizoto si ficat.
Ingrediente rizoto cu ficat:
- 1 1/2 ceasca de orez,
- 3 linguri de unt,
- 4 cesti zeama de carne,
- 200 g ficat,
- unt proaspat (cat o nuca),
- sare.
Ingrediente mancare de rinichi:
- 6 rinichi de purcel sau 2 rinichi de vitel
- 3 cepe mijlocii,
- 2 linguri unt sau untura,
- o lingurita faina,
- o ceasca zeama de carne sau apa,
- o lingurita bulion,
- un paharel de vin,
- sare, piper.
Mod de preparare:
Se curata rinichii de pielita, se spala in mai multe ape, se taie in doua in lungime, se scoate grasimea din mijloc, deoarece da miros greu rinichiului. Cu cat rinichiul este de la un animal mai batran, cu atat trebuie curatat mai atent ca sa nu miroasa.
Fiecare jumatate se taie in curmezis, in felii de 5 - 6 milimetri. Rinichiul de vaca, dupa ce este taiat felii, se opareste cu apa clocotita si se scurge bine.
Apoi se spala cu apa amestecata cu otet. Inainte de a fi pus pe foc, trebuie uscat cu un servet.
Se taie marunt ceapa si se prajeste cu o lingura de untura. Cand incepe sa se ingalbeneasca, se adauga faina si se amesteca pana cand incepe sa se rumeneasca.
Se stinge cu zeama de carne, se adauga putin bulion de rosii sau boia de ardei, sare si piper.
Se lasa sa fiarba 10 minute. Intr-o tigaie se infierbanta 1/2 lingura de untura, se pun feliile de rinichi bine sterse si se tin atat, cat sa capete culoare, dar nu sa se rumeneasca. In cateva minute sunt gata.
Se pun in cratita cu sos, se adauga vinul. Se tin cateva minute pe aragaz fara sa fiarba, pana ce totul s-a incalzit bine si rinichii s-au imbibat cu sos. Rinichii nu trebuie tinuti niciodata mult la foc. Cu cat fierb mai mult, cu atat se intaresc.
Se alege orezul, se spala si se scurge bine. Se infierbinta intr-o cratita untul, se pune orezul si se amesteca pana incepe sa se ingalbeneasca.
Se toarna zeama de carne si se da la cuptor, la foc potrivit. Se lasa circa 25 de minute fara sa se amestece, pana ce orezul este fiert, dar nesfaramat, bob de bob.
Se taie in bucatele mici ficatul si se inabusa cu putin unt, fara insa sa se usuce.
Cand orezul este fiert, se adauga putin unt proaspat, se asaza intr-o forma de tabla unsa cu unt, de preferinta cu gaura la mijloc.
Se da cateva minute la cuptor.
Mod de servire:
Se rastoarna orezul pe farfurie, iar la mijloc se asaza mancarea de rinichi.
Daca v-a placut articolul, share pe:
Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.