Trucuri de gatit din China:
Spala fructele si legumele in apa sarata. Chinezii spala foarte bine fructele si legumele. Intai, le clatesc cu apa de la robinet, apoi le introduc intr-un amestec de apa cu sare, unde le lasa cateva minute. La final, clatesc fructele/legumele cu apa de la robinet. In 2006, oamenii de stiinta chinezi au efectuat un studiu prin care au dovedit ca apa sarata elimina pesticidele din legume si fructe. Daca vrei sa aplici metoda, ar trebui sa obtii un amestec compus din o parte sare si zece parti apa.
Masoara diferit orezul, inainte de fierbere. Chinezii nu cantaresc cantitatea de orez si apa inainte de preparare. Au o metoda simpla. Pun orezul in apa, apoi adauga apa si masoara cu degetul aratator, in unghi drept,atunci cand apa acopera falanga.
Folosesc amidon pentru un gust mai atractiv. Multi dintre noi suntem uimiti de modul in care bucatarii chinezi prepara pestele si carnea. Secretul stralucirii consta in amidonul de porumb, pe care acestia il folosesc in aproape orice bucatarie din tara.
Inmoaie carnea in galbenus de ou. Carne bine preparata, dar suculenta? Se poate, daca folosesti metoda chineza. In loc sa o prepari cu suc de lamaie, ote si alte elemente acide, inmoai-o in galbenus pentru circa 15 minute. Tehnica mai este denumita si catifelare. Efectul galbenusului: protejeaza carnea in timpul gatirii. Practic, stratul de galbenus impiedica lichidul din carne sa se evapore.
Fierb carnea, inainte de a o gati. Chinezii pun carnea cruda la fiert, apoi arunca apa. Gatesc apoi carnea in apa proaspata. Explicatii: 1. fierberea ajuta la indepartarea tuturor murdariilor si a excesului de sange din carne; 2. inmoaie carnea mai dura(cum e cea de oaie sau orice carne de animal mai batran).
Prepara in mod diferit galustele. Galustele ies mai gustoase si mai sanatoase,daca folosesti o compozitie din 50% legume si 50% carne. Asa procedeaza bucatarii chinezi. In celelalte bucatarii, galustele se fac exclusiv din carne...
Gatesc mult la abur. Bucataria chineza are la baza multe mancaruri preparate la aburi. Aceasta metoda este utilizata chiar si pentru alimentele din faina. Chinezii folosesc, in general, un cos de bambus asezat deasupra apei clocotite. Nu e necesar sa ai asa ceva. Capacul clasic te va ajuta sa gatesti la aburti, la fel de bine. Ai grija sa nu pleci prea departe si sa lasi oala fara apa!
Fac deserturi cu produse vegetale. Chinezii nu folosesc pra mult zahar in deserturi. Nic cu gemul sau cu ciocolata nu se omoara. In schimb, folosesc produse vegetale precum susan, fasole si cartofi dulci pentru deserturi. De aceea multi europeni considera deserturile chinezesti ca fiind fade. Te-ai gandit , insa, ca poate si datorita acestor deserturi se mentin chinezii supli?!
Folosesc un ingredient foarte sanatos. De sute de ani, chinezii folosesc susanul la aproape orice masa. De asemenea, au un desert foarte popular: bile de susan. Susanul contine din plin calciu, fier, magneziu si cupru.
Citeste si: Cum sa te mentii TANARA. 12 obiceuri din China