Cum sa fii mai eficient in bucatarie. Aplica aceste 25 trucuri

Cum sa fii mai eficient in bucatarie. Aplica aceste 25 trucuri

Orice om traieste bucuria de a manca, insa putini dintre noi au si placerea de a petrece mai mult timp in bucatarie pentru a gati. De aceea au aparut trucuri ce reduc semnificativ acest timp si chiar ofera un gust mai bun mancarii.

Iata o lista de sfaturi gastronomice, care te vor ajuta fie sa gatesti mai rapid, fie sa cureti repede si eficient suprafetele murdare din bucatarie:

1. Pulverizator de zahar. Ai o reteta care necesita zahar pudra, dar nu ai asa ceva in bucatarie? Poti sa obtii pudra din zahar normal. Pune zaharul intr-o moara de condimente(bine curatata, in prealabil) si macina zaharul pana obtii pudra de care ai nevoie.

2. Pastrarea ierburilor. Nu lasa plantele sa se usuce sau sa strice! Pastreaza-le intr-o tava de gheata, adaugand peste ele ulei de masline sau apa. Pune tava la congelator si scoate-o doar cand vei dori sa gatesti cu elgumele respective.

3. Pensula de uns improvizata. Ai nevoie de o pensula de uns, insa nu ai una la dispozitie? Nici o problema! Pliaza o bucata de hartie pergament, in 4. Franjureaza cu o foarfeca hartia si vei obtine niste bretele numai bune pe post de...pensula de patiserie.

4. Forme improvizate pentru briose. Daca nu ai apucat sa cumperi niste forme pentru bunatatile astea, nu te lasa! Poti sa le pui in hartie de pergament.

5. Nu arunca vinul ramas. Ti-a ramas vin pe care stii ca nu-l vei consuma in urmatoarele 2-3 zile? Pune-l intr-o tava pentru cuburi de gheata. Scoate cuburile de vin cand ai nevoie sa gatesti ceva delicios.

6. Scoate cu usurinta samburii cireselor/visinelor. Pune cireasa pe gura unei sticle goale de bere. Apasa pe cireasa cu un betigas alimentar. Samburele va ajunge in sticla, iar cireasa ta va fi curatata rapid.

7. Curata corect tocatorul de lemn. Bacteriile se pot acumula rapid, daca nu cureti corect tocatorul. Taie o jumatate de lamaie, da-o prin sare grunjoasa si apoi freaca tocatorul cu un burete.

8. Curata rapid cartofii. Exista o modalitate mult mai buna de a elimina coaja cartofilor decat clasicul curatator/cutit. Fierbe cartofii si apoi toarna-i intr-un vas cu gheata. Vei observa cat de usor se curata!

9. Curatarea tigailor din fonta. Cel mai bun mod de a face acest lucru este cu ajutorul sarii. In locul detergentului de vase aplica sare si freaca tigaia!

10. Indepartarea rapida a semintelor din legume. Indiferent ca vrei sa cureti de seminte un dovlecel, un ardei sau orice alta leguma cu multe seminte, ar fi bine sa folosesti o lingura pentru inghetata, care iti va oferi mai mult spor.

11. Curatarea chiuvetei de bucatarie. Otelul inoxidabil din care e creata si chiuveta din bucatarie nu e chiar usor de mentinut curat. In loc sa cureti cu substante toxice, iti sugeram sa folosesti un amestec din otet si apa. Eficienta e sporita.

12. Mentinerea zaharului. Daca are parte de umiditate, zaharul se face bulgari si va fi greu de folosit. Daca vrei sa eviti aceasta neplacere, pune o coaja de portocala sau o felie de mar in interiorul pungii, apoi plaseaza punga intr-un recipient etans.

13. Prajirea oualor. Iata cum sa faci oul perfect. Sparge oul intr-o tigaie si adauga putina apa. Pune-l pe foc si prepara-l cateva minute. Vei avea parte de un gust desavarsit!

14. Curatarea oualor fierte. Fierbe ouale, apoi scoate-le pe o sita sub care vei tine, un sfert de ora, un vas cu apa clocotita. Coaja va fi foarte simplu de indepartat, dupa ce tii oule in bataia aburului.

15. Curatarea fructelor. Pune fructul pe care vrei sa-l cureti in cuptorul cu microunde timp de 20 de secunde. Va fi foarte usor, apoi, sa-i indepartezi coaja.

16. Prevenirea clocotirii. Cand apa pentru mancare da in clocot, s-ar putea ca aragazul tau sa se murdareasca peste masura. Poti evita asta foarte simplu! Asaza o lingura de lemn deasupra vasului in care prepari mancarea.

17. Gatitul intr-un vas antiaderent. Daca observi ca ingredientele incep sa prinda prea repede culoarea bruna, adauga un cub de gheata. Apa se evapora repede, iar mancarea nu se va arde.

18. Ceai pentru cereale rafinate. Poti prepara cele mai bune cereale(quinoa, mei, orez brun, bulgur etc) in combinatie cu ceaiul preferat. La apa de fierbere, adauga unul-doua plicute de ceai. Aroma se va imprastia in cereale si astfel vei avea parte un gust desavarsit.

19. Taierea facila a dovleceilor. Pune dovleacul in cuptorul cu microunde timp de 2- 3 minute. Apoi, vei putea curata dovleacul mai usor.

20. Truc pentru folia de plastic. Folia de plastic se rupe greu si inegal. Daca o tii in frigider, insa, folia se va rupe usor si uniform.

21. Accelerarea maturarii fructelor/legumelor. Pune fructele verzi impreuna cu cateva banane. Aceste fructe exotice emana etilena si accelereaza, astfel, procesul de maturare a fructelor.

22. Pastrarea fructelor taiate(antioxidare). Ti-au ramas cateva felii de mar si nu ai vrea sa le gasesti uscate? Pune peste ele putin suc natural de lamaie. De asemenea, poti pastra fructele taiate intr-un amestec dintr-o parte miere si doua parti de apa. Aceasta metoda va incetini procesul de oxidare.

23. Indepartarea cojii de ou. De multe ori, cand spargi ouale, bucatele de coaja ajung in castron. Nu le scoate cu mana! Nu e igienic si nici eficient! In schimb, foloseste o alta bucata de coaja de ou. Aceasta actioneaza actioneaza ca un magnet.

24. Scapa de grasimea in exces. Elimina excesul de grasimi din ciorbe/ sosuri, utilizand o lingura racita in congelator. Pune lingura deasupra mancarii(in apropiere). Astfel, grasimea se va ridica si se va solidifica. Nu-ti ramane, acum, decat sa elimini surplusul cu o lingura sau cu o bucatica de paine prajita.

25. Evita uscarea mancarii in cuptorul cu microunde. Microundele pot provoca uscarea hranei. Exista, din fericire, o modalitate de a combate aceasta neplacere. Pune o cana de apa in apropierea mancarii pe care vrei sa o incalzesti la microunde.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Iti place sa gatesti? Esti o gospodina priceputa? Vrei sa ai mereu alimente proaspete? Atunci o sa...
Iti place sa gatesti? Esti o gospodina priceputa? Atunci o sa te incante sfaturile de mai jos....
In bucatarie e nevoie de pricepere, rabdare si de cateva trucuri. Spre exemplu, gospodinele experimentate cunosc utilitatea...