Cum sa prepari zacusca cu fasole

Cum sa prepari zacusca cu fasole

Zacusca -un aperitiv foarte apreciat de romani, pe care gospodinele desavarsite il prepara in fiecare an, in perioada toamnei. Sunt mai multe tipuri de zacusca. Noi ne vom opri, astazi, asupra celei cu fasole, una dintre cele mai gustoase variante de zacusca.

Zacusca cu fasole poate fi preparata in 3 moduri. Complexitatea acestor retete este medie. Timpul de preparare - intre 2 si 5 ore, in functie de cantitatea pe care doresti sa o prepari.

Reteta 1. Ingrediente:

- 2 kilograme de fasole uscata;

- 3 kilograme de gogosari rosii;

- un kilogram de bulion de rosii(preferabil, de casa);

- un kilogram de ceapa;

- un litru de ulei de floarea soarelui;

- 2 foi de dafin;

- cimbru;

- ienibahar;

- boia de ardei iute/ dulce.

Reteta 1. Mod de preparare:

- lasa fasolea la inmuiat seara;

- a doua zi, fierbe fasolea foarte bine;

- scurge fasolea si las-o sa se raceasca;

- da fasolea prin robot/masina de tocat;

- pune fasolea separat intr-un vas;

- coace gogosarii, curata-i, apoi da-i prin robot/masina;

- taie ceapa marunt si fierbe-o in clocote cu putina apa;

- scurge ceapa si caleste-o;

- adauga gogosarii peste ceapa si lasa amestecul la foc mic pentru jumatate de ora;

- adauga fasolea,condimentele, bulionul si restul de ulei si lasa amestecul pe foc pana cand uleiul iese la suprafata.

- adauga sare dupa gust si da zacusca jos de pe foc.

- pune zacusca in borcane cu capace ermetice, ori dupa ce s-a racit putin, ori imediat, punand un varf de cutit sub fiecare borcan pentru a nu plesni.

- pastreaza zacusca in camara/beci.

Reteta 2. Ingrediente:

- 2 kilograme de ceapa;

- 1,5 kilograme de gogosari;

- 2 kilograme de rosii(daca ai de gradina, ar fi de preferat);

- 600 grame de morcov;

- un kilogram de fasole boabe;

- un litru de ulei;

- 5 foi de dafin;

- o lingura de cimbru uscat;

- piper;

- sare.

Reteta 2. Mod de preparare:

- fierbea fasolea in trei ape, fara sare, alaturi de o ceapa curatata(la primul clococot).

- ultima apa se pastreaza;

- curata morcovii si da-i pe razatoarea mare;

- curata ceapa si gogosarii(sa nu ramana seminte);

- taie ceapa si gogosarii cubulete;

- toaca rosiile cu tot cu coaja, apoi strecoara-le de samburi;

- incinge uleiul intr-o oala mare(10- 12 litri);

- adauga ceapa si morcovul in ulei si soteaza pana cand ceapa incepe sa devina sticloasa;

- adauga gogosarii, iar atunci cand amestecul e moale, se stinge cu suc de rosii;

- lasa amestecul la foc mic pentru 30 minute;

- adauga boabele de fasole, cimbrul, foile de dafin, sarea si piperul.

- fierbe amestecul pana cand fasolea se inmoaie si uleiul se ridica.

- toarna zacusca in borcane uscate si incalzite.

- ermetizeaza bine borcanele(cu celfoan sub capac) si inveleste-le cu paturi/prosoape.

- pastreaza zacusca in camara/beci.

Reteta 3. Ingrediente:

- 250 de grame de fasole;

- 2 cepe mari;

- un kilogram si jumatate de ardei capia;

- 2 linguri de bulion(de casa, preferabil);

- 50 mililitri de ulei;

- foi de dafin;

- sare;

- piper;

- cimbru;

- boia.

Reteta 3. Mod de preparare:

- fierbe fasolea in apa cu sare;

- adauga, intre timp, morcovul si o ceapa tocata marunt;

- apa va scadea, asa ca poti adauga apa si lasa pe foc pana cand fasolea va fi fiarta bine;

- ia compozitia de pe foc;

- pune ardeii la copt, dupa care curata-i si taie-i fasii;

- curata si toaca marunt si cea dea doua ceapa si caleste-o in ulei incins pana cand devine translucida;

- adauga fasolea si ardeiul si completeaza cu apa, in care vei pune cateva foi de dafin;

- lasa amestecul sa fiarba la foc mic;

- adauga bulionul, cand apa incepe sa scada;

- condimenteaza compozitia obtinuta, cu sare, piper, cimbru si boia, dupa gust, apoi mai da amerstecul o data in clocot;

- lasa zacusca sa se raceasca putin si apoi punea-o in borcane cu capace ermetice.- pastreaza zacusca in camara/beci.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Zacusca de peste face parte din grupa conservelor de iarna. Ca si in cazul marinatei de peste,...
Gospodinele din Romania sunt artiste in prepararea fasolei. Iahnia si cea batuta sunt printre preferate. Pentru un...
Fasolea nefiarta suficient provoaca gaze in exces. Dar pana sa ajungi la fierbere, trebuie sa o inmoi...