Tutti frutti indian. Ingrediente:
- un papaya verde de marime medie;
- 2 cesti (500 ml) de zahar granulat;
- o jumatate de lingurita (2,5 ml) de extract de vanilie;
- colorant alimentar rosu, galben si verde;
- 2 litri de apa.
Tutti frutti indian. Mod de preparare:
- curata papaya de coaja;
- taie papaya in jumatati si scoate-i semintele cu o lingura;
- fa papaya cuburi mici de circa 1,25 centimetri;
- pune un litru de apa la fiert intr-o cratita cu capacitatea de 4 litri;
- adu apa la fiert pe foc mediu;
- adauga papaya tocata in apa. Redu focul la mic si lasa papay a sa fiarba inca 3 minute. Nu trebuie sa devina moale! Lasa cratita descoperita cat papaya fierbe;
- opreste focul si da cratita la o parte. Lasa papaya sa stea in apa fierbinte pentru inca 5 minute, cu capacul pus pe cratita.Papaya ar trebui sa devina semitransparenta;
- strecoara papaya. Scurge apa printr-o strecuratoare;
- pune papaya deoparte. Vei avea nevoie sa o adaugi in sirop;
- combina zaharul si apa ramasa. Combina 2 cani (500 grame ) de zahar cu 3 sau 4 cani (750-1000 ml) de apa intr-o cratita medi/ mare. Pentru cele mai bune rezultate, folosetse o cratita cu un volum minim de 4 litri. Poti utiliza cratita in care ai pregatit papaya, dar trebuie sa o clatesti inainte;
- fierbe zaharul la foc mediu, pana se dizova. Daca amestecul este inca tulbure, zaharul nu s-a dizolvat inca. Odata ce amestecul devine limpede, zaharul e dizolvat;
- combina papaya cu siropul. Dupa ce zaharul se dizolva, adauga cuburile de papaya strecurate in sirop. Amesteca bine;
- pune la fiert noul amestec pentru 15-20 minute. Gateste la foc mediu-mic. Papaya trebuie sa fiarba pana cand siropul se ingroasa;
- adauga extractul de vanilie. Opreste si da cratita la o parte. Adauga extractul de vanilie in continutul vasului si amesteca bine;
- imparte amestecul in 3 parti. Pune papaya si siropul in trei castroane separate, masurand amestecul in proportii relativ egale. De asemenea, asigura-te ca bucatile de papaya din fiecare bol sunt acoperite cu o cantitate suficienta de sirop. Castroanele de sticla sunt cele mai indicate;
- adauga colorant alimentar in fiecare bol. Adauga intre 1 si 4 picaturi de colorant alimentar verde intr-un bol, 1-4 picaturi de colorant alimentar galben in urmatorul si 1-4 picaturi de colorant alimentar rosu in ultimul bol. Amesteca bine pentru a imprastia culoarea uniform;
- acopera bolurile si lasa-le sa stea la temperatura camerei pentru 12-24 ore, intr-un loc racoros, ferit de lumina soarelui. Daca bolurile nu au capace, acopera-le cu folie de aluminiu/folie de plastic;
- strecoara papaya. Scapa de sirop, folosind o strecuratoare;
- usuca fructele. Intinde cuburile de papaya pe o sita sau pur si simplu pe prosoape de bucatarie intinse pe blat. Lasa fructele la uscat pentru cateva ore. Ar trebui sa nu mai fie lipicioase;
- depoziteaza papaya intr-un vas etans. Amesteca bucatele de diferite culori intr-un borcan ermetic. Inchide borcanul, apoi depoziteaza-l intr-un loc racoros si intunecat(frigider, beci, pivnita). Daca tii tutti frutti la temperatura camerei, va rezista maximum o saptamana. Bine preparat si sigiliat cum trebuie, tutti frutti poate fi consumat si dupa cateva luni.
Spor la treaba si pofta buna!
Citeste si: Cum sa faci tutti frutti occidental