Tutti frutti occidental. Ingrediente:
- 4 cani (un litru) de fructe carnoase (fructe de padure, cirese, piersici, caise, ananas, nectarine, prune etc)
- 4 cani (un kilogram) de zahar granulat;
- o sticla de brandy;
Tutti frutti occidental. Mod de preparare:
- poti da startul prepararii la inceptutul verii;
- alege fructele. Pot fi la alegre din lista de mai sus. Nu trebuie sa le adaugi pe toate in acelasi timp! Adaugarea treptat e chiar indicata pe masura ce bautura se prepara. Evita fructele de padure, murele, deoarece au prea multe seminte. De asemenea, evita fructele prea moi, cum sunt bananele.
- curata si spala bine fructele la jet. Indeparteaza coditele, samburii si semintele;
- taie fructele mai mari in bucati mici.
- transfera fructele intr-un vas de ceramica/sticla suficient de incapator. Poate fi un borcan entru muraturi sau un vas ceramic. Pentru a fi siguri ca ai loc pentru toate ingredientele, ti-ar trebui un vas de circa 3-4 litri;
- adauga zaharul. Cantitatea de zahar trebuie sa fie intotdeauna egala cu cantitatea de fructe.
- acopera amestecul brandy. Toarna suficient alcool astfel incat sa acoperi complet fructele. In timp, vei mai adauga brany peste frcucte, deoarece volumul acestora va scadea, iar o parte din lichid se va evapora.
- adauga fructe pe tot parcurusl verii. Fa asta trpetat pana umpli vasul. Odata ce ai adaugat fructe, trebuie sa adaugi si zahar in aceeasi cantitate!
- tine vasul acoperit cu un capac sau cu folie de aluminiu, intr-un loc racoros si ferit de lumina directa a soarelui.
- amesteca fructele la fiecare cateva zile pentru a te asigura ca raman scufundate. Amestecarea ajuta si la dizolvarea zaharului.
- lasa amestecul in procesul de transformare cateva luni. Odata ce toate fructele au fost adaugate, acopera vasul si lasati-l sa stea intr-o zona racoroasa si umbrita timp de cel putin trei luni.
- tutti frutti va fi gata de consum la sfarsitul lunii noiembrie/inceputul lunii decembrie.
Citeste si: Cum sa faci sbiten, bautura ruseasca de iarna