Bautorii moderati de vin rosu au niveluri mai ridicate de colesterol bun(HDL ) , un somn mai odihnitor si un risc cardiometabolic mai scazut.
Conform unui studiu recent, consumul indicat de vin rosu este de 1 pahar/zi, seara la cina. Studiul, creat de cercetatorii de la Universitatea Ben-Gurion din Negev, Israel, a durat doi ani si a avut in vedere comportamentul a 224 bolnavi de diabet zaharat tip 2, care pana la startul experimentului nu consumasera vin.
Acestia au fost impartiti in 3 grupuri: consumatori de vin rosu, de vin alb si de apa. In timpul cinei, fiecare a baut, zilnic, 150 mililitri din bautura selectata. De asemenea, sub indrumarea nutritionistilor, toti au urmat, o dieta mediteraneana, fara restrictii de calorii.
Subiectilor li s-a extras sange la inceputul studiului, la 6 luni si la final, astfel incat oamenii de stiinta au putut analiza biomarkerii(modificarile biologice) ai controlului glicemic, al lipidelor si al functiei hepatice.
S-a constatat ca in cazul bautorilor de vin rosu a crescut in mod semnificativ nivelul de colesterol bun. Nu acelasi lucru s-a intamplat cu persoanele care au consumat doar apa.
Tot consumatorii de vin rosu au fost si singurii care au inregistrat o ameliorare a sindromului metabolic(sindromul rezistentei la insulina).
Oamenii care au baut vin rosu sau alb si-au imbunatati calitatea somnului mai bine decat ceo care au consumat apa,
Nu au existat efecte adverse pe parcursul studiului.