Conform cercetatorilor suedezi, apa imbunatateste aroma whiskey-ului. La o prima vedere, aceasta bautura pare simpla: apa si cereale. Din perspectiva a doi chimisti suedezi, whiskey-ul include o intreaga varietate de molecule ce contribuie la gustul unic. Guaiacolul este unul dintre acesti compusi valorosi. El confera gustul usor afumat, asociat cu unele whiskey-uri.
De altfel, pe aceasta molecula s-au axat si cei doi cercetatori. Dupa studierea mai multor tipuri de whiskey, oamenii de stiinta au descoperit ca moleculele de guaiacol sunt prezente cel mai des la suprafata whiskey-ului diluat, motiv pentru care bautura in care adaugam putina apa are gust mai bun. In concluzie, moleculele care dau gustul desavarsit se afla la varful paharului.
Cand whiskey-ul este diluat, alcoolul este condus la suprafata si multe dintre moleculele gustului il urmeaza pentru ca le place sa stea intr-un mediu mai putin apos. Astfel, gustul pe care-l vom experimenta va fi unul mai puternic. Atentie, insa! Exista o limita. Daca-l diluam prea mult, stricam concentratia compusilor valorosi, iar bautura va fi slaba, explica Ran Friedman, unul dintre cercetatori.
Mai mult, descoperirea ar fi valabila si in cazul altor bauturi spirtoase precum brandy, rom si tequila.