10 semne ale cancerului cervical ce nu trebuie ignorate

10 semne ale cancerului cervical ce nu trebuie ignorate

Cancerul cervical este unul dintre cele mai comune tipuri de cancer, in cazul femeilor si ataca celulele cervixului, parte inferioara a uterului, care face legatura cu vaginul.

Majoritatea cazurilor de cancer cervical sunt cauzate de virusul uman papiloma, care poate fi contactat pe cale sexuala si care afecteaza femeile de toate varstele.

Factorii de risc includ: sexul neprotejat, partenerii sexuali multipli, supraponderalitatea, folosirea de anticonceptionale orale, cauze genetice, fumatul, imunitatea scazuta, sarcinile multiple si sarcina la varste fragede.  Acet tip de cancer este unul tacut, simptomele nefiind vizibile in faza incipienta, insa resimtindu-se dupa ce cancerul afecteaza si alte organe, in faza de metastaza.

Iata 10 semne ale cancerului cervical ce nu trebuie ignorate:

1. Sangerarile vaginale anormale sunt frecvente in cazul majoritatii femeilor diagnosticate cu acest tip de cancer, deoarece acesta creaza capilare noi, anormale, care se rup usor si cauzeaza sangerari, intre menstruatii, dupa un act sexual, dupa intrarea la menopauza sau chiar dupa un control pelvian. Daca aveti acest simptom este indicat sa mergeti la un control ginecologic.

2. Scurgerile vaginale neobisnuite, cu miros si aspect ciudat si in cantitate mai mare decat cea normala, pot semnaliza o infectie sau prezenta cancerului cervical. Femeile care au acest tip de cancer au scurgeri vaginale abundente, galbene, apoase, maronii sau amestecate cu sange. Daca prezentati acest simptom, apelati de urgenta la ajutorul unui medic ginecolog.

3. Durerile in timpul actului sexual sunt un alt semn al cancerului cervical in stare avansata, extins si la organele reproducatoare. Nu ingnorati acest simptom, ci mergeti de urgenta la un control ginecologic.

4. Durerile pelviene frecvente, bruste si de lunga durata, inafara ciclului menstrual semnalizeaza prezenta cancerului cervical in stare avansata. Daca aveti acest simptom, apelati de urgenta la ajutorul medicului ginecolog.

5. Disconfortul in timpul urinarii este un alt simptom al cancerului cervical in stare avansata, insa poate fi cauzat si de infectii ale tractului urinar, de afectiuni ale vezicii urinale sau de diferite BTS-uri. Daca prezentati acest simptom este indicat sa apelati la ajutorul unui medic pentru a primi un diagnostic si un tratament corespunzator.

6. Fluxul menstrual abundent si de lunga durata este unul dintre semnele comune ale cancerului cervical si este cauzat de iritarea cervixului, din cauza intinderii cancerului. Fluxul abundent este acela care necesita schimbarea absorbantului sau a tamponului mai des decat o data la 2 ore si mai poate fi cauzat de un dezechilibru hormonal, de prezenta unor polipi, a unor fibroame sau a unei inflamari la nivel pelvian, dar si de diferite boli de rinichi sau ficat. Daca sesizati vreo schimbare in consistenta ciclului menstrual este indicat sa apelati la ajutorul unui medic ginecolog.

7. Incontinenta urinara este un alt semn al cancerului cervical, care s-a extins in zona vezicii urinare si a tractului urinar. Femeile care au cancer cervical prezinta incontinenta urinara si au adesea sange in urina. Daca prezentati acest simptom este indicat sa mergeti al un consult medical.

8. Pierderile in greutate inexplicabile pot indica prezenta cancerului cervical, fiind rezultatul direct al slabirii sistemului imunitar, in lupta cu aceasta boala nemiloasa. Daca prezentati acest simptom este indicat sa mergeti la un control medical.

9. Oboseala cronica constanta este un alt simptom al cancerului cervical, fiind cauzata de celulele albe, care inlocuiesc celulele rosii, pentru a lupta impotriva bolii, acest lucru ducand la anemie, oboseala cronica si lipsa de energie si pofta de mancare. Daca prezentati aceste simptome, mergeti de urgenta la un control medical.

10. Durerile de picioare sunt foarte frecvente in randul femeilor diagnosticate cu cancer cervical, deoarece acesta obstructioneaza circulatia sanguina si cauzeaza umflarea picioarelor, fapt ce produce dureri la nivelul membrelor inferioare, care fac sarcinile zilnice imposibil de indeplinit. Persoanele care sufera de acest tip de cancer au dureri de picioare constante si de intensitate crescanda, in timp, alternate de dureri de spate. Daca prezentati aceste simptome este indicat sa mergeti la un consult medical.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Scurgerile vaginale reprezinta un fenomen normal. Acestea au un rol important in mentinerea sanatatii vaginale. Totusi, daca...
Herpesul este o boala cu transmitere sexuala foarte comuna, ale carei simptome pot fi tratate, fara ca...
Oboseala este o constanta a societatii moderne. Ritmul sustinut de munca, stresul cotidian, alimentatia nesanatoasa si odihna...