Desi acestea sunt semnale de alarma, majoritatea atacurilor de cord nu sunt insotite de ele.
In schimb, persoanele in cauza pot resimti una sau mai multe din urmatoarele simptome:
- O presiune, o strangere sau o durere in centrul toracelui, care dureaza mai mult de cateva minute sau dispare si reapare.
- Durere sau disconfort resimtit intr-unul sau in ambele brate, in spate, pe gat, la nivelul maxilarului sau a stomacului.
- Incapacitate de a respira normal sau un disconfort in piept.
- Alte semne posibile: transpiratie rece, stare de greata sau ameteala.
Este bine sa fiti pregatite:
Daca ati mai avut angina pectorala sau alte probleme cardiace si vi s-au prescris medicamente in acest sens, ar fi bine sa le aveti mereu la voi.
Daca folositi o butelie de oxigen, ar fi bine sa o aveti mereu la indemana. Tineti mereu asupra voastra o lista cu medicamentele la care faceti alergie, deoarece le poate fi folositoare medicilor, in cazul unui atac de cord sau al altor afectiuni.
Cereti imediat ajutor medical. Aproximativ 90% din persoanele care sufera un atac de cord, supravietuiesc daca ajung in viata la spital. Numarul ridicat de decese in urma unui atac de cord se datoreaza faptului ca multi oameni ignora simptomele si nu cer ajutor medical imedit.
Daca prezentati vreuna dintre simptomele enumerate anterior, nu este bine sa le ignorati si nu ezitati sa chemati salvarea.
Luati o aspirina sau o pastila cu nitroglicerina, deoarece acestea ajuta pacientii inca de la primele simptome de atac de cord. Aceste medicamente se absorb mai repede, daca sunt mestecate, decat daca sunt inghitite intregi. Insa spirina poate inrautati anumite boli, asadar cereti sfatul medicului in acest sens.
Minimalizati activitatea. Daca nu puteti beneficia de ajutor medical imediat, incercati sa va pastrati calmul si sa nu faceti nimic, deoarece miscarea va poate inrautati urmarile atacului de cord.
Urmati sfatul medicului, dupa un atac de cord. Daca supravietuiti unui astfel de atac, este esential sa urmati sfatul medicului, pentru a va recupera, atat in zilele imediat urmatoarea, cat si pe termen lung. Ingrijirea pe termen scurt este esentiala pentru minimalizarea urmarilor, iar cele pe termen lung pot ajuta la reducerea riscului de aparitie a unor noi complicatii sa a unui alt atac de cord.