Maternitatea este printre cele mai minunate experiente prin care poate trece o femeie. Majoritatea femeilor incep sa simta instinctul matern in jurul varstei de 20 de ani si isi fac planuri de a avea copii si de a le oferi toata dragostea lor.
Cand acest lucru se intampla, dupa incercarile si greutatile la care sunt supuse timp de 9 luni, femeile trec printr-o serie de schimbari bruste. Uneori familia si prietenii sunt martorii starilor schimbatoare ale noilor mame, cum ar fi plansul fara motiv, reactiile neasteptate si grija excesiva fata de bebelus.
Daca sunteti mama unui nou nascut sau daca cunoasteti vreuna, ar trebui sa recunoasteti urmatoarele semne si simptome ale unei boli numite „ depresie postnatala sau postpartum"
Aceasta nu trebuie confundata cu emotiile aparute in urma nasterii, care tin cel mult 2 saptamani.
Depresia postnatala este o problema serioasa, fiind o stare mentala prelungita, care afecteaza negativ mamele si care necesita tratament.
Iata niste semne ale acestei boli:
Prelungirea emotiilor de dupa nastere, cum ar fi lacrimile, lipsa somnului, oboseala, grija fata de copil si lipsa energiei, care sunt specifice perioadei de lehuzie. Daca, insa, aceste simptome continua sau reapar in primele 2 luni dupa nastere, ele constuie semne ale depresiei postnatale.
Lipsa de interes fata de hobby-urile anterioare sarcinii. Mamele care sufera de aceasta depresie, sunt foarte delasatoare. Nu le place sa iasa din casa, nu se ingrijesc, nu-si schimba hainele si nici nu-si cumpara altele noi, isi pierd interesul fata de hobby ( gradinarit, decorari interioare, iesitul in oras, antrenamentul la sala, serviciul, etc). In acest caz, femeile pot chiar sa-si piarda interesul de a arata si a se simti bine in propria lor piele.
Incapacitatea de a dormi, datorita grijii excesive fata de copil. Mamele nu vor fi in stare sa aiba un somn adanc si linistit, chiar daca bebelusul doarme dus. S-ar putea sa stea treze, asteptand ca acesta sa se miste sau sa planga pentru a fi hranit.
Incapacitatea de concentrare. Multe mame care sufera de depresia postnatala sunt incapabile sa se concentreze asupra lucrurilor, luarea deciziilor si abilitatile analitice fiind extrem de reduse in cazul lor.
De asemenea, femeile depresive uita usor, sunt inerte la unele probleme, fiind insensibile si indiferente in fata unor chestiuni importante anterioare.
Reactiile anormale, plansul, starile schimbatoare. Toate acestea indica depresia postnatala. Dupa nastere, o mama poate izbucni in lascrimi si poate avea excese de furie, deoarece se simte coplesita de responsabilitatile de parinte. Poate striga, poate plange sau poate aduce acuze altora, fara niciun motiv. Existenta unui copil mai mare, care necesita atentie si ingrijire, poate duce la inrautatirea acestor stari.
Ganduri si emotii negative. Pe langa varietatea de emotii pe care o proaspata mamica le experimenteaza, cele care sufera de depresia postnatala au frecvent ganduri de genul „ Sunt o mama ingrozitoare”, „De ce am acest copil?”, „Nu sunt in stare sa-mi cresc copiii.” sau „Viata mea nu va reveni niciodata la normal. Voi sta pe veci in casa cu acest copil”.
Aceste ganduri se pot manifesta in limbajul corpului prin oboseala excesiva, tristete sau somn excesiv. Pe de alta parte, o alta manifestare a depresiei poate fi totalul dezinteres fata de nevoie bebelusului (pe care il considera vinovat de pierderea controlului asupra propriei vieti), cum ar fi hranirea acestuia sau respectarea vaccinarilor si controalelor obligatorii.
Exista posibilitatea ca o mama depresiva sa-si abandoneze, la propriu, copilul, refuzand sa-l ingrijeasca, panicandu-se daca ramane singura cu el, cerand ajutorul disperat din partea mamei/a surorii/ a bonei.
Tendinte violente. Acestea pot fi semnul ca depresia postnatala a scapat de sub control si ca mama are nevoie de ajutor medical specializat. O mama aflata in depresie se poate gandi sa-si faca rau ei insesi sau copilului. Exista posibilitatea unei crize de furie, in care isi poate lovi copilul sau poate incerca sa se sinucida.
Depresia postnatala trebuie tratata la timp. Exista o serie de metode, in acest sens, cum ar fi de catre familie, cand boala se afla inca in stare incipienta, prin suport fizic si moral, prin ajutorul in ingrijirea bebelusului, cu multa rabdare in primele 6 luni dupa nastere. Doar in cazuri extreme este indicata folosirea medicamentelor antidepresive, pentru vindecarea acestei boli.
Atentie!
- Depresia postnatala nu ar trebui luata in deradere.
- Evitati comentariile insensibile la adresa calitatilor de mama a unei proaspete mamici.
- Nu ii spuneti niciodata, direct, unei mame, aflata in aceasta stare, ca sufera de depresie postnatala.
Sfaturi utile:
- Laudati intotdeauna proaspata mamica in legatura cu grija pe care i-o poarta bebelusului si in timp starea ei se va imbunatati.
- Luati copilul de langa ea in momentul in care se infurie.
- Acordati-i timp pentru ea insasi, de a face un dus lung, o plimbare la soare sau o iesire la restaurantul preferat.