Descoperire importanta in medicina! Cainii pot detecta...

Descoperire importanta in medicina! Cainii pot detecta...

Cainele este cel mai bun prieten al omului. Iti bucura viata si te apara, atunci cand e cazul. Insa acest minunat patruped mai are un rol foarte important, unul dscoperit de curand de catre un grup de oameni de stiinta. Cainii pot detecta cancerul!!!

Cum poate detecta un caine o forma de cancer? Datorita unui simt al mirosului foarte ascutit(de 10 000 ori mai ascutit decat al omului), cainele poate mirosi sangele uman si poate descoperi persoanele bolnave de cancer cu o acuratete de 97%! Cel putin asta spun cercercetatorii de la startup-ul BioScentDX din Florida.

Aceasta descoperire extraordinara i-ar putea ajuta pe specialisti sa gaseasca o metoda non-invaziva si precise de detectare a nemiloasei boli.

Cancerul nu se vindeca prin tratament, insa evolutia sa poate fi incetinita si chiar stopata. Iar detectarea acestuia in faza incipienta va mari nivelul de  eficienta a tratamentului si chiar speranta de viata.

Cum s-a desfasurat testul? Patru caini din rasa Beagle au fost dresati sa poata distinge intre sangele sanatos si cel bolnav, preluat de la pacienti cu tumori maligne la nivelul plamanilor. Snuggles, unul dintre cainii respectivi, a fost mai lenes in privinta sarciniii date, dar ceilalti trei au identificat corect mostrele de sange bolnav cu o acuratete de 96,7%, iar pe cele de la pacienti sanatosi cu o acuratete de 97,5%.

Oamenii de stiinta de la BioScentDx vor folosi astfel detectia canina pentru a dezvolta o modalitate de detectare timpurie a cancerului. In paralel, acestia desfasoara un studiu prin care le ofera cainilor mostre de respiratie de la paciente care sufera de cancer la san. Astfel, vor afla daca patrupedele pot detecta boala cu ajutorul respiratiei bolnavilor.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Orice caine intra intotdeauna in alerta atunci cand cineva nou ajunge in preajma sa. Totusi, uneori, incepe...
Febra umana e usor de identificat, datorita simptomelor clare dar si termometului. In cazul cainilor, nu e...
Cainele este considerat de departe cel mai bun prieten necuvantator al omului. Traieste cu bucurie alaturi de...