Dormi mai mult de 8 ore pe noapte? Poti intampina aceste probleme:
1. Crestere in greutate. Diferite studii arata ca atat perioadele scurte, cat si cele lungi de somn pot provoca diabet si obezitate. Nu e neaparat o regula, dar medicii sustin ca ne miscam mai putin decat ar trebui, motiv pentru care ne ingrasam. Ne trezim prea tarziu si nu avem timp de activitati fizice.
2. Tulburari depresive. Persoanele care sufera de tulburari depresive se confrunta si cu tulburari de somn. Uneori, in cazurile mai multor tipuri de tulburari, oamenii dorm mai mult decat de obicei. Este un cerc vicios pentru ca somnul prelungit provoaca disperare si oboseala. Dormi din ce in ce mai mult si nu vrei sa-ti parasesti patul dimineata, mai nimic nu te mai emotioneaza, iar aceste simptome duc la depresie.
3. Boli de inima. Daca dormi prea mult, nu numai ca pierzi ore pretioase, dar poti sa te trezesti cu probleme de natura cardiologica. In zilele noastre, problemele cardiace sunt printre cele mai frecvente cauze de deces, iar somnul cu mai mult de 8 ore pe noapte creste sansele de a muri din cauza unui atac de cord cu 34%. Mai mult, studiile demonstreaza ca femeile au mai multe sanse sa doarma mai mult decat barbatii, motiv pentru care trebuie sa tina cont de faptul ca exista o legatura stransa intre somnul excesiv si bolile de inima.
4. Dureri de cap. Lipsa somnului provoaca dureri de cap,. La fel si somnul in exces. Nu ar trebui sa stam mult in pat nici in weekend si de sarbatori. Altfel, ne putem trezi cu o durere de cap ingrozitoare. Ce se intampla? Somnul excesiv ne afecteaza neurotransmitatorii din creier si nivelul de serotonina.
5. Probleme de memorie. Somnul in exces afecteaza activitatea creierului. In plus, daca de obicei te trezesti noaptea, este posibil sa nu dormi adanc. Acest obicei nedorit, la randul sau, afecteaza functiile cognitive ale creierului si capacitatea acestuia de a se concentra.
6. Insomnii. Poate parea surprinzator, dar, uneori, insomnia este cauzata de obiceiuri nesanatoase, dublate de odihna in exces. De exemplu, daca stai pana tarziu in fata computerului si decizi sa dormi mai mult a doua zi, poti suferi de insomnie . Doua zile sunt suficiente pentru a-ti da peste cap ceasul biologic, ceea ce se traduce si prin insomnii.
Dormi mai putin si mai bine astfel:
- mananca sanatos;
- redu consumul de alcool.
- fa miscare zilnic;
- fa-ti un program de somn. De eemplu, culca-te zilnic la ora 22.00;
- nu manca mult si nu mai consuma bauturi pe baza de cofeina in partea a doua a zilei;
- asigura-ti un dormitor relaxant. Tine device-urile peste noapte departe de dormitor si ai grija sa fie bezna in locul in care te odihnesti. De asemenea , aeriseste bine camera pe timpul zilei.
Citeste si: Cum sa dormi cand esti stresat