Cum sa pastrezi sanatatea ochilor. Evita aceste comportamente

Cum sa pastrezi sanatatea ochilor. Evita aceste comportamente

Muschii ochilor sunt cei mai activi dintre toti muschii corpului. Acestia se misca de mai mult de 100 000 ori pe zi! Din pacate, activitatea intensa nu ne garanteaza si sanatatea ochilor. Problemele de vedere sunt determinate, de cele mai multe ori, de comportamentul neglijent.

Iata 7 obiceiuri frecvente care pot cauza diverse boli la nivelul ochilor:

1. Mananci nesanatos. Nu consumi alimente verzi si alimente bogate in vitamina A, vitamina C, luteina si beta-caroten. Aceste minerale si vitamine sunt esentiale pentru o vedere buna si ajuta ochii sa lupte impotriva bolilor:

- beta caroten. Surse: morcovi, cartofi dulci, spanac, struguri.

- luteina si zeaxantina. Surse: spanac, verdeturi, dovlecel.

- acizi grasi omega-3. Surse: somon, macrou, hering, , seminte de in, nuci.

- vitamina A. Surse: carne de vita, ficat de pui, oua, unt, lapte.

- vitamina C. Surse: ardei grasi (rosii sau verzi), napi, capsuni, broccoli, portocale, pepene galben.

Citeste si: Cum sa eviti uscarea ochilor daca petreci mult timp la calculator

2. Muncesti fara pauzele necesare. Multi dintre oamenii care lucreaza la birou in fata unui pc(laptop, tableta) nu iau pauza sau iau un repaus de doar 15 minute, in mod cotidian. Potrivit specialistilor, disconfortul ochiului si problemele de vedere pot fi reduse semnificativ daca adaugi 4 pauze de cate 5 minute, pe zi.

3. Nu faci exercitii pentru ochi. Exista opinii diferite cu privire la aceasta recomandare. Una dintre teorii chiar sugereaza faptul ca oftalmologii cunosc avantajele exercitiilor oculare, dar nu le impartasesc pacientilor, pentru ca astfel nevoia de ochelari sau de lentile de contact s-ar diminua covarsitor. Asadar, cu exceptia bolilor si leziunilor pentru care nu exista tratament, exercitiile zilnice pentru ochi ne ajuta sa mentinem o vedere sanatoasa. In imaginea de mai jos avem un sistem de exercitii pentru ochi dezvoltat de Dr. Zhdanov. Repeta fiecare exercitiu de 3 ori si clipeste de mai multe ori inainte de a trece la urmatorul.

4. Nu dormi suficient. Pentru a reduce riscul aparitiei bolilor de ochi e nevoie sa dormi minimum 5 ore pe noapte. Altfel, pot aparea afectiuni precum iritarea sau uscarea ochilor, mancarimi, sensibilitate la lumina, spasme ale pleoapei sau miochimie(muschii dintr-un anumit segment al corpului au mici spasme care se traduc prin miscari involuntare- fie in jurul ochiului, fie la diferiti muschi inervati de nervii cranieni sau spinali fara miscarea articulatiei).

5. Fumezi. Acest viciu poate afecta calitatea vederii:

- fumatorii sunt de 4 ori mai expusi orbirii la varste inaintate.

- persoanele care fumeaza dubleaza riscul de a dezvolta cataracta.

- femeile care fumeaza in timpul sarcinii cresc riscul ca bebelusul sa dezvolte strabism sau alte probleme de vedere.

6. Nu porti ochelari de soare. Expunerea indelungata a ochilor la razele ultraviolete poate aduce consecinte grave: fotokeratita(oftalmia de zapada), pterigiu( crestere a conjunctivei sau a membranei mucoase care acopera partea alba a ochiului peste cornee), cataracta, cancer de ochi.

7. Nu folosesti lumina potrivita cand citesti sau cand privesti la tv. Medicii ne asigura ca vizionarea tv sau cititul se pot face in lumina slaba. Acestia compara ochii cu o camera foto: "Este ca si cum ai spune ca daca faci o fotografie in lumina slaba, atunci vei deteriora aparatul foto". Nu e deloc asa.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Consultul optometric reprezinta o investigatie complexa a sanatatii vizuale, prin intermediul careia pot fi descoperite eventuale boli...
Culoarea ochilor umani este in continua schimbare pana la varsta de 3 ani. Indiferent de modificari, ochii...
Miochimia reprezinta un tic motor al ochiului/ochilor care se manifesta printr-un spasm involuntar, nedureros al pleoapelor. In...