Parkinson, semne timpurii. Din pacate, cand se instaleaza, boala Parkinson nu da semne atat de evidente, astfel incat multe persoane bolnave ignora problemele! Iata care sunt simptomele care trebuie sa ingrijoreze:
Tremur. Medicii specialistii considera ca acest simptom este un element cheie pentru boala Parkinson. De obicei, mainile, barbia si picioarele incep sa tremure. Aceasta miscare incontrolabila delcansata de Parkinson se numeste tremur de odihna. Mai exact, tremurul se opreste cand persoana bolnava foloseste partea corpului afectata. La inceput, miscarile sunt subtile si pot fi observate doar de persoana in cauza. Pe masura ce boala evolueaza, tremuratul se agraveaza si se raspandesc in alte zone ale organismului.
Probleme locomotorii. Mersul se modifica incet si sigur, in cazul unei persoane bolnave de Parkinson. O persoana care sufera de aceasta afectiune va merge mai incet si tarsait. De asemenea, plimbarea va fi intr-un ritm neregulat – de la mers rapid la unul lent si cu modificarea pasilor.
Scris mic si inghesuit. Micrografia este o tulburare care implica o scriere de mana anormal de mica sau inghesuita. Medicii asociaza aceasta tulburare cu afectiuni medicale care afecteaza sistemul nervos sau cu afectiuni neurodegenerative, precum boala Parkinson.
Hiposmie - pierderea mirosului. Disfunctia olfactiva este un simptom care afecteaza circa 90% dintre persoanele cu boala Parkinson. Hiposmia se poate instala chiar si cu cativa ani inainte ca boala sa afecteze miscarea unei persoane. E important de stiut ca nu toate persoanele cu hiposmie sufera de Parkinson! Simtul mirosului unei persoane se poate modifica din varii motive, printre care fumatul Hiposmia mai apare, de asemenea si in cazul boliii Alzheimer.
Insomnie si alte probleme legate de somn. Persoanele care sufera de Parkinson pot prezenta simptome legate de somn: insomnie, oboseala excesiva pe timp de zi, narcolepsie, apnee de somn, cosmaruri, miscari necontrolate ori sporadice in timpul somnului.
Reducerea expresiilor faciale. Un bolnav de Parkinson nu poate f expresiv la nivel facial. Este vorba despre mascare faciala, o problema in stransa legatura cu bradikinezia. Muschii faciali se misca mai lent sau mai rigid decat in mod firesc. Fara expresii faciale, persoana bolnava de cancer pare lipsita de emotie, dar nu este deloc asa. De aici, se pot declansa dificultati in comunicarea cu ceilalti, senzatia de singuratate si depresia.
Schimbari vocale. Modificarile in volumul si calitatea vocii unei persoane pot fi un alt semn timpuriu al bolii Parkinson. Tonul poate deveni mai moale sau chiar se poate estompa. In alte situatii, bolnavul ar putea pierde variatia obisnuita a volumului si tonului vocii sale, astfel incat vocea sa para monotona.
Citeste si: Alzheimer. Cum sa ai grija de un apropiat care sufera de aceasta boala