Semnele tulburarii bipolare

Semnele tulburarii bipolare

Tulburarea bipolara este o afectiune psihica cu episoade alternative depresive, maniacale sau hipomaniacale. Mai exact poti fi trist, nervos, pesimist sau foarte optimist intr-o perioada foarte scurta de timp si uneori in acelasi timp! In lume, exista aproximativ 46 milioane de persoane care sufera de tulburare bipolara.

Bipolaritatea (tulburarea bipolara sau disorder, in limba engleza) afecteaza nivelul de energie, starea de spirit, activitatile sociale si capacitatea de a indeplini sarcinile zilnice. Trebuie sa fii atent/a la semnele acestei tulburari, care, uneori, pot fi trecute usor cu vederea.

Simptome ale tulburarii bipolare:

1. Nu poti dormi. Insomnia poate dura saptamani si iti va afecta serios viata, chiar daca peste zi nu te vei simti obosit. De fapt, insomnia plus lipsa nevoii de somn este un semn clar de tulburare bipolara. De asemenea, poti experimenta apneea(oprire temporara a respiratiei cu retentie de aer ) in somn. Respiratia se va opri si va porni in mod repetat. O senzatie deloc placuta, care va alimenta insomnia!

2. Nu te poti concentra. Cand esti bipolar/a, vei fi distras/a cu usurinta, indiferent de locul in care te afli. Acest lucru se intampla deoarece persoanele cu tulburari bipolare se confrunta cu schimbari bruste de dispozitie. Cand incearca sa se concentreze pe o singura sarcina, alte ganduri le sageteaza mintea. Astfel, sarcina devine dificil/imposibil de atins.

3. Incredere de sine exagerata/ sentiment de grandoare. Iluziile grandioase sunt, de asemenea, specifice bipolarilor. In acele momente, acestia se simt superiori si invulnerabili. Au un impuls de incredere si se cred mai importanti, mai puternici si mai destepti decat cei din jur.

4. Gandesti prea repede si prea mult. Gandurile sunt multe si au viteza mare in mintea persoanei cu tulburare bipolara. Amalgamul acesta il va determina pe cel bolnav sa nu mai gandeasca limpede, iar emotiile vor fi aproape imposibil de controlat. Intr-un final, viata devine un calvar.

5. Vorbesti prea mult. Oamenii bipolari sufera, de asemenea, de logoree. Trec usor de la un subiect la altul si vorbesc peste ceilalti, dovedindu-se nepoliticosi si greu de suportat.

6. Esti prea optimist/a. Ai o stare de spirit extrem de ridicata. Starea in care un bolnav se simte fericit si incantat de tot ce-l inconjoara, fara un motiv anume, se mai numeste si manie/delir. Din pacate, aceste stari pozitive sunt urmate, de obicei rapid, de episoadele depresive.

7. Esti extrem de iritat/a. Oamenii bipolari se pot simti extrem de iritabili din senin. De asemenea, se pot supara fara rost si pot face o criza de nervi!

Concluzie: Daca nu este tratata in mod responsabil, bipolaritatea poate duce la alte tulburari ale creierului, cum ar fi depresia, hiperactivitatea si tulburarea de personalitate borderline(instabilitate marcanta a comportamentului si a relatiilor interpersonale).

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Orice om care adopta un stil de viata sanatos stie ca trebuie sa doarma intre 7 si...
Gustul dulce este un simt de baza care ar trebui sa fie experimentat doar atunci cand consumam...