Copii. Cele mai comune tulburari de invatare

Copii. Cele mai comune tulburari de invatare

Tulburarile de invatare pot avea diferite grade de duritate, iar unele sunt mai frecvente decat altele. Cu sprijinul si indrumarea potrivita, insa, un copil care sufera de astfel de tulburari isi poate atinge potentialul maxim.

Tulburarile de invatare afecteaza procesele psihologice implicate in procesul de invatare. Acestea pot afecta modul in care o persoana invata sa citeasca, sa scrie, sa rezolve exercitii de matematica sau sa-si insuseasca orice alt proces de invatare. Cea mai frecventa tulburare de invatare este dislexia. Aceasta reprezinta cam 80-90% din totalul tulburarilor de invatare.

Cele mai comune tulburari de invatare:

- dislexia. Simptomele includ dificultati in citirea corecta a cuvintelor.

- disgrafia. Copiii au dificultati semnificative de a se exprima in scris. Pot sta ore intregi incercand sa scrie cateva propozitii sau scrierea lor poate dificil de citit din cauza ortografiei deficitare.

- discalculia. Simptomele includ dificultati de intelegere a numerelor si memorarea unor calcule aritmetice simple.

Cum se trateaza tulburarile de invatare. Etape:

1. Evaluarea pentru determinarea zonei specifice de dizabilitate a copilului. Chiar daa exista mai multe teorii despre tratarea cu succes a dislexiei, nu exista inca un tratament care sa o vindece.

2. Scoala potrivita. Unitatea de invatamant in care invata copilul care sufera de dislexie trebuie sa ai ba specialisti care sa poata raspunde nevoilor copilului. Planul poate fi implementat intr-un context special de educatie sau intr-o clasa obisnuita. Un plan de tratament potrivit se va concentra pe intarirea punctelor slabe ale copilului, folosindu-i punctele forte.

3. Tehnici. Studiul fonic sistematic da roade. Se vor utiliza tehnici create pentru a stimula toate simturile sa functioneze global, impreuna.Exista tehnici de citit care solicita creierul copilului, astfel incat acesta sa vada, sa spuna si sa faca ceva. Metodele cele mai cunoscute sunt: Slingerland, Orton-Gillingham sau proiectul READ.

Cum se trateaza tulburarile de invatare. Alternative. Daca bugetul iti permite, poti incerca si tratamentele din afara mediului scolar. Din pacate, studiileiarata ca aceasta cale nu este neaparat eficienta. Multi parinti o adopta, deoarece sunt frustrati/ disperati de problema copilului si astfel recurg la un tratament scump care suna atractiv.

Cum se trateaza tulburarile de invatare. Important. Atitudinea este definitorie in preajma unui copil cu tulburari de invatare. Cei din jur il pot influenta decisiv. Dislexia nu trebuie sa devina o scuza pentru evitarea scrisului. E un teren dur, in care cerintele scolare sunt mari in cazul unui copil cu dislexie si il pot obosi. Asadar, e important sa dozezi reprizele de teme. In timpul orelor si al temelor de acasa trebuie incluse pauze frecvente. Si la fel de important: copilul are nevoie de sustinere pentru efortul pe care il depune si pentru realizarile sale!

Citeste si: Cum sa tratezi BALBAIALA

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Orice copil are parte de suisuri si coborasuri in timpul dezvoltarii sale. Daca anumite semne neobisnuite persista...
Venirea pe lume a unui copil reprezinta unul dintre cele mai fericite momente pentru parinti. In acelasi...