Cum sa te folosesti cu succes de personalitate intr-un interviu pentru job?

Cum sa te folosesti cu succes de personalitate intr-un interviu pentru job?

Poti avea cele mai bune referinte, cele mai impresionante experiente si cel mai bun set de aptitudini, dar nu treci de interviul pentru job.

De ce? Aminteste-ti ca referintele, experientele si aptitudinile nu sunt singurele calificative. Si personalitatea e foarte relevanta. Daca intervievatorul constata ca personalitatea ta nu se potriveste postului, chiar daca in realitate se potriveste, atunci nu vei primi postul. Asadar, cum iti vei pune personalitatea in cea mai buna lumina, fara a fi agresiv sau fara sa te dai in spectacol?

Iata cateva sfaturi.

- Fii increzator. Multi aplicanti au o problema aici. Fie sunt foarte increzatori, fie foarte nesiguri. Tine minte ca echilibrul este factorul cheie aici. Trebuie sa arati ca te apreciezi, fara sa fii arogant. Spre exemplu, daca esti intrebat ce poti face pentru companie, descrie calitatile tale si felul in care acestea sunt folositoare. Da exemple anterioare care sa-ti sustina spusele si propune planuri realiste. Cand dai un raspuns, asigura-te ca folosesti un ton hotarat. Daca nu pari sigur pe tine insuti, nimeni nu te va crede, indiferent cat de stralucit e raspunsul tau.

- Dezvaluie-ti personalitatea in concordanta cu natura locului de munca pentru care aplici. Acest lucru nu inseamna falsificarea comportamentului, insa inseamna ca ar trebui sa te mulezi pe ceea ce e asteptat de la tine, in cazul in care ti se da job-ul. Spre exemplu, daca aplici pentru o pozitie de vanzator, ar fi bine sa-ti arati persuasiunea in cadrul interviului. Daca aplici la departamentul de dezvoltare a brandului, va fi nevoie sa arati ca ai o gandire critica. Tine minte: intervievatorul va stabili daca esti potrivit locului de munca in urma a ceea ce vede scris pe hartie, dar si in urma a ceea ce vede personal.

- Citeste intervievatorul. Ar trebui sa incerci sa gasesti indicii la acesta, pentru a-ti putea ajusta stilul in concordanta cu ceea ce gaseste el potrivit. De obicei e greu sa ghicesti ce vede si ce gandeste acesta despre tine. Dar incearca sa vezi reactiile faciale si indiciile nonverbale. Pare inconfortabil cu sinceritatea ta? Atenueaz-o putin. Pare ca doreste ca tu sa fii mai deschis? Relaxeaza-te. Nu pare convins ca poti face fata postului? Spune-i despre proiectele de succes din celelalte joburi.

- Fii placut. De obicei e nevoie de cateva secunde pentru ca o persoana sa-ti fie antipatica, dar e nevoie de mai mult timp pentru a ajunge sa placi o persoana. Asa ca foloseste-ti timpul petrecut in camera de interviu pentru a face intervievatorul sa te placa. O dispozitie vesela si o perspectiva optimista asupra vietii sunt ceea ce cauta majoritatea intervievatorilor la un candidat. Iar acestea nu se pot falsifica. Chiar daca zambesti mult, iti falsifici raspunsurile sau vorbesti cu o voce mai calda, intervievatorul poate simti rapid ca joci un rol. Tocmai din acest motiv, regrupeaza-te inainte de interviu si gaseste cai potrivite pentru a-ti evidentia atuurile.

Fa o autoevaluare inainte de interviul programat. Intreaba-te: ma va ajuta personalitatea? Daca nu, ce pot face pentru a o utiliza in folosul meu? Nu-ti poti schimba personalitatea, dar poti gasi cateva cai pentru a trece de interviu intr-un asa fel incat intervievatorul va privi personalitatea ta ca pe un castig pentru companie.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Crearea propriului CV poate parea foarte simplu. Dar sa alcatuiesti unul care iese in evidenta, poate fi...
Exista 6 intrebari comune, pe care angajatorii le adreseaza in timpul interviurilor, pentru a diferentia o persoana,...
Daca ai fost selectat pentru a participa la un interviu pentru o noua slujba, ultimul lucru pe...