Cum sa accepti criticile la locul de munca

Cum sa accepti criticile la locul de munca

Criticile primite la locul de munca nu sunt pe placul nimanui. Indiferent de domeniul in care activezi, nu iti va conveni sa ai un sef nemultumit toata ziua, buna ziua de activitatea ta. Totusi, pentru a evolua in cariera e necesar sa inveti ca orice critica poate fi constructiva.

Ai terminat un proiect, dar seful tau vorbeste despre imbunatatiri? E firesc sa te enervezi, insa nu izbucni. Foarte probabil, superiorul tau are dreptate. Asta daca nu cumva are ceva personal cu tine... Sfatul nostru? Nu te descuraja! Invata sa accepti critica si astfel vei evolua! Daca simti ca faci totul din ce in ce mai bine, iar seful continua la acelasi nivel de nemultumire, ai putea lua in calcul schimbarea locului de munca.

Asadar nu e usor sa accepti criticile. Exista, insa, niste criterii care te vor ajuta sa treci mai usor peste nemultumirile celorlalti colegi de birou:

1. Accepta faptul ca nu esti perfect. E de preferat optimismul la job, dar nu uita sa ramai realist. Poti gresi. Ba chiar, o  vei face. Nu e alarmant, daca nu se repeta. Invata din greseli! Nu poti face asta, decat daca admiti erorile.

2. Verifica-ti munca. Dupa ce ai terminat un proiect, inainte sa-l prezinti sefului, asigura-te ca e in regula. O verificare de final va elimina posibile greseli scapate pe parcurs. Astfel, superiorul tau nu va mai avea ce sa-ti reproseze.

3. Nu o lua personal. In cazul in care seful are critici pentru tine, nu inseamna ca el/ea nu te place sau ca nu esti suficient de bun pentru job-ul respectiv. Un profesionist va incerca intotdeauna sa se asigure ca ai facut lucrurile cat mai bine posibil.

4. Asculta cu atentie. Daca ignori criticile, vei repeta greselile. Noteaza cerintele sefului. Iti va fi mai usor data viitoare. Lasa mandria deoparte si asuma-ti responsabilitatea! Nu uita: nimeni nu s-a nascut invatat!

5. Intreaba-te ce poti invata din critici. Daca simti ca explodezi, ca nu mai suporti criticile, incearca sa te motivezi intrebandu-te in gand: Ce pot sa invat?

6. Accepta o parte din critica. Orice om, cand primeste critici, tinde sa nege veridicitatea acestora, ignorand mesajul.  Nu e bine asa! Nu vei invata nimic, iar seful va continua sa te critice, pana cand va decide ca nu mai esti util companiei. Pentru a nu ajunge in aceasta situatie, invata sa accepti o parte din critica. E imposibil sa nu fie acolo un mic sambure de adevar. Identifica-l, accepta-l si tensiunile se vor calma, iar munca de echipa va evolua.

7. Analizeaza si evalueaza ce ai auzit. Reactia defensiv-agresiva la cald nu e o solutie. Ai nevoie de timp pentru a procesa informatia. Analizeaza, observa daca acea critica are acoperire si decide ce vei face pentru a rezolva problema sau pentru a indrepta greseala.

8. Nu purta pica. Ramanand furios pe seful care nu mai conteneste cu criticile, nu rezolvi nimic. Din contra, munca iti va fi afectata si mai mult. Uita de greseli si incearca sa rezolvi cu brio urmatoarea sarcina! Doar asa iti vei imbunatati situatia la job.

9. Nu uita: nimic nu e intamplator! Oriunde ai munci, te vei lovi de profilul angajatului docil, care nu iese din vorba sefului, cel care incearca sa evolueze la locul de munca printr-un comportament de supunere totala. Romanii il numesc pupincurist, americanii ii zic suck-up. Nu te enerva atunci cand un astfel de angajat primeste titulatura de angajatul lunii. Colegul tau o fi mai umil, dar asta nu inseamna ca nu e bun! Ramai motivat si nu uita: munca si rabdarea sunt mereu rasplatite!

10. Pastreaza aerul curat. Cand colegul sau seful te critica, incearca sa ramai echilibrat. Asta nu inseamna ca vei amuti si vei raspunde mereu da, sa traiti! ca personajul de la punctul 9. Dupa ce il asculti, un lider profesionist iti va oferi posibilitatea sa ii raspunzi. Daca a tipat, a jignit sau daca esti convins ca greseste, spune-i, calm, ce te deranjeaza. Puteti ajunge astfel la un compromis, iar relatia profesionala ar putea evolua.

11. Nu esti detinator de adevaruri absolute! Accepta diversitatea de opinii! Nu iti plac criticile, stim! Cui ii plac?! Accepta, insa, ca nu le stii si nu le vezi pe toate. Daca mai multi colegi iti spun, spre exemplu, ca esti arogant la birou, nu intra in conflict doar pentru ca nu esti de acord cu ei! Ia in calcul ca s-ar putea sa aiba dreptate!

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Prietenia la locul de munca este periculoasa, deoarece poate fi folosita ca arma. De cate ori nu...
Oamenii petrec o mare parte din timp la locul de munca. De aceea ar fi indicat sa...
Fiecare dintre noi doreste sa aiba succes la locul de munca si sa-si impuna cat mai mult...