Budinca de ficat

Budinca de ficat

Aceasta reteta se prepara in mod obisnuit din ficat de porc sau de vita, dupa preferinte.

Ingrediente:

- 500 g ficat,
- 2 chifle,
- o ceapa mica,
- 150 g unt proaspat,
- 2 oua,
- sare, piper,
- o lingurita de verdeata tocata,
- 2 linguri de unt topit,
- o lingura de pesmet.

Mod de preparare:

1

Se curata ficatul de pielite si de vine.

2

Se da de doua ori prin masina, impreuna cu doua chifle muiate in lapte si bine stoarse si o ceapa tocata marunt si rumenita in unt.

3

Se freaca untul proaspat pana se face spuma si se adauga doua galbenusuri.

4

Se amesteca totul impreuna cu ficatul si se freaca bine catva timp.

5

Se adauga sare, piper, frunza de patrunjel tocata si, dupa gust, un praf de enibahar sau magheran.

6

La sfarsit se adauga albusul batut spuma. Se unge o forma cu unt, se presara cu pesmet fin, se toama compozitia si se coace la foc potrivit.

7

Se rastoarna, se serveste cu sos de rosii sau de ciuperci.

Ingrediente sos de rosii :

- 500 g rosii,

- unt proaspat cat o nuca,

- o lingurita zahar,

- sare,

- o frunza de telina.

Cum se obtine sosul de rosii?

- se spala cateva rosii frumoase, se rup bucati si se pun sa fiarba;

- se trec prin sita, se adauga sarea, zaharul, untul si frunza de telina.

- Se lasa sa mai fiarba pana se ingroasa cat trebuie.

Ingrediente sos de ciuperci:

- 250 g ciuperci,

- o lingura unt,

- o lingura faina,

- o ceasca zeama de carne,

- cateva fire de patrunjel, sare.

Mod de preparare:

- Se spala si se taie ciupercile in felii subtiri.

- Se inabusa pe foc cu 1/2 lingura de unt.

- Se face un rantas alb, din 1/2 lingura de unt si o lingura de faina.

- Se stinge cu zeama de carne.

- Se adauga ciupercile inabusite, sare si putin patrunjel tocat fin.

- Se lasa sa fiarba amestecand din cand in cand.

Daca sosul este prea gros, se mai adauga zeama de carne. Se ia cu o lingura pojghita ce se formeaza la suprafata.

Pentru aceasta reteta preparati un singur sos, pe care il combinati cu budinca de ficat in momentul servirii.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Rizoto cu ficat se poate servi cu sos de rosii sau cu sos de ciuperci la alegere. ...
Dupa preferinte, se poate praji ficat de porc, de vita, sau ficatel de pasare. Acesta se da...
Ficatul este organul cu cele mai multe si mai diversificate functii din organismul uman(peste 500 functii). Dupa...