Friptura de iepure

Friptura de iepure

Apreciata mai ales in Franta si Ungaria, carnea de iepure devine din ce in ce mai cautata din cauza faptului ca este o delicatesa saraca in colesterol, dar cu numeroase proprietati curative pentru bolnavii de cancer.

Preparata sub forma de friptura sau de tocanita, carnea provenita de la iepurele de casa se mentina alba chiar si dupa fierbere, prajire sau fripta la gratar.

Ingrediente:

- 1,5 kilograme spate si pulpe de la un iepure mare,
- 100 g slanina afumata,
- o capatana de usturoi,
- o lingura de unt,
- sare.

Mod de preparare:

1

Se curata iepurele si se lasa sa se marineze.

2

Iepurele este pus intr-un castron de pamant cu o marinata fiarta, pregatita dintr-o ceasca de otet, slabit cu putina apa daca este tare, o lingura de ulei, cateva felii foarte subtiri de morcov si de ceapa, cateva fire de patrunjel, de cimbru, doua foi de dafin sfaramate, sare, piper.

3

Mirodeniile si zarzavatul sunt puse deasupra, iar iepurele trebuie udat des cu marinata.

4

Se tine asa cel putin cateva ceasuri; iarna poate sta si doua zile, avand grija sa intoarcem carnea din cand in cand, pe o parte si pe alta.

5

Se alege partea buna de friptura, adica spinarea cu muschii, la care se lasa si picioarele dinapoi, daca friptura trebuie sa fie mai mare.

6

Dupa ce se scoate din marinata, se zvanta bine cu un servet.

7

Se impaneaza apoi, cu bucatele mici de slanina, de circa 3 cm lungime pe 1/2 cm latime, introduse cu ajutorul unui ac special (se gaseste de cumparat la pravaliile cu articole de menaj).

8

Se poate impana friptura si cu catei de usturoi.

9

Slanina nu trebuie introdusa adanc, pentru a se rumeni la foc.

10

Se intrebuinteaza slanina afumata, fara carne.

11

Friptura se asaza intr-o tava lunga, cu spatele in sus, cu doua linguri de apa si una de unt. Se da la cuptor la foc potrivit.

12

Trebuie unsa des cu untul din tava.

Friptura de iepure se serveste cu sosul format in tava (jiu).

De ce sa consumam carne de iepure?

Carnea de iepure domesticit are un grad inalt de digestibilitate, ea fiind bogata in aminoacizi esentiali.

Carnea de iepure este recomandata de catre medicii nutritionisti pentru ca este o carne dietetica, savuroasa si sanatoasa, deosebita de celelalte feluri de carne pe care le consumam in mod curent.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Pentru a-i fragezi carnea, inainte de a prepara iepure cu zarzavat, este necesar sa puneti carnea la...
Deshidratarea reprezinta o modalitate veche de conservare a carnii. Carnea zvantata, asa acum i se mai spune,...
Carnea preparata la garnita - o metoda de conservare folosita inca din vremea romanilor pe care romanii,...