Cum sa faci plov - pilaf uzbec

Cum sa faci plov - pilaf uzbec

Plov este un fel de mancare traditional uzbec. Denumit si pilaf sau palov, plovul are la baza orezul cu bob lung si carnea de oaie. Acest fel de mancare reprezinta pentru uzbeci cam ce reprezinta pastele pentru italieni.

Plov reprezinta o mancare nationala in Uzbekistan. E simplu de preparat, fiind adesea servit la mari adunari, cum ar fi nunti sau zile de nastere.

Scurta istorie. Probabil ai auzit de Uzbekistan. Daca nu, trebuie sa stii ca acest mic stat face parte din Asia Centrala, aflandu-se la granita dintre Turkmenistan si Kazahstan. Vorbim despre o fosta republica sovietica care reprezenta punct de oprire pe Drumul Matasii(vechea ruta comerciala dintre China si Marea Mediterana). Uzbekistanul se mandreste cu o bucatarie bogata, influentata de diferite culturi de-a lungul secolelor.

Plov. Ai nevoie de:

- o jumatate de kilogram de carne de oaie/vitel/amestec din cele doua tipuri de carne;

- 3 morcovi medii/2 morcovi mari;

- 3 cepe medii/2 cepe mari;

- o ceasca de orez cu bob lung;

- 100 mililitri de ulei de floarea-soarelui;

- 5 catei de usturoi intregi;

- 2/3 frunze de dafin;

- boaia de ardei dulce(optional);

- sare si piper , dupa gust;

- un ceaun cuptor olandez.

Plov. Mod de preparare:

- spala carnea si ususc-o;

- taie carnea in cuburi;

- spala si curata morcovii;

- feliaza morcovii;

- curata ceapa si tai-o cubulete;

- incinge uleiul in cuptorul olandez;

- rumeneste carnea in cuptorul olandez pe ambele parti;

- adauga ceapa si morcovii in cuptorul olandez;

- caleste ceapa pana devine aurie;

- adauga orezul, foile de dafin si boiaua;

- amesteca bine si prajeste usor orezul;

- curata catei de usturoi si adauga-i peste amestec;

- adauga apa si asezoneaza generos cu sare si piper;

- pune capacul vasului si lasa plovul sa se gateasca la foc cam o ora. Spre final(dupa vreo 45-50 minute), da capacul la o parte.

- serveste plovul cald cu muraturi sau salata de varza.

Sfaturi pentru un plov perfect:

- foloseste ceaunul cuptor olandez! Fa un efort si achizioneaza acest vas! In el , carnea se va fragezi cum trebuie, iar aromele se vor imbina ideal!

- nu sari peste rumenirea carnii. Prepara carnea bine, pana capata o culoare maro-auriu peste tot!

- clateste orezul inainte de a-l gati. Pune orezul intr-o strecuratoare si baga-l sub jet rece. Clateste=l de 7-8 ori! Vei indeparta, astfel, excesul de amidon, iar orezul va ramane ferm!

Citeste si: Pilaf de midii

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Merita sa gatesti carne congelata? Raspunsul este da, daca te afli in criza de timp sau daca...
Iti place carnea la conserva? Daca da, iti recomandam sa n-o mai cumperi din comert. E procesata,...
Pulpa de miel la cuptor e la mare cautare in Romania, mai ales de sarbatorile pascale! Azi,...