Copii. 7 tipuri de comportamente care ar trebui sa-i ingrijoreze pe parinti

Copii. 7 tipuri de comportamente care ar trebui sa-i ingrijoreze pe parinti

Copiii provoaca, de multe ori, stari nervoase parintilor – un lucru, in general, firesc. Daca, insa, unele situatii se repeta prea des, parintii ar trebui sa le acorde atentie, astfel incat sa nu creeze probleme pe viitor. Expertii explica, de asemenea, care sunt caracteristicile carora parintii ar trebui sa le acorde atentie. Iata o lista de comportamente ale copiilor care nu trebuie ignorate de parinti.

Cand trebuie sa te implici. Urmatoarele caracteristici sugereaza ca problema nu se va rezolva de la sine:

- comportamentul copilului tau te ingrijoreaza timp de o luna sau mai mult.

- nu poti controla situatia.

- oamenii din jurul sufera de pe urma comportamentului copilului tau.

- comportamentul copilului se schimba brusc, aparent fara motiv. De exemplu, daca cel mic devine brusc rezervat si nepoliticos cu prietenii sai, este timpul sa ii vorbesti.

- copilul incepe sa intampine probleme la scoala – note proaste, conflicte cu profesorii si/sau colegii si chiul.

- apar probleme cu somnul, igiena si alimentatia.

Exista si alte situatii carora trebuie, negresit, sa le acorzi atentie:

Incapacitatea de a ierta. Copiii ar trebui sa stie sa iasa dintr-o situatie conflictuala. De obicei, parintii ii invata sa riposteze, dar, in cele mai multe cazuri, este mai bine sa lasam toate emotiile negative sa treaca. Daca un copil incearca intotdeauna sa se razbune, nu e un semn bun! Asigura-te ca copilul tau intelege ce este iertarea. Fii un model pentru el. Invata-l sa-si analizeze propriile sentimente, dar si trairile celor din jur. Astfel, va afla cauza conflictului. Explicati-i cum sa iasa dintr-o situatie neplacuta.

Iresponsabilitate. Copilul care da tot timpul vina pe altii, poate deveni un iresponsabil. Nu i-ar fi deloc bine in societate, daca , matur fiind, va continua sa caute vina in alta parte. Invata-l, asadar, sa fie responsabil prin stabilirea progresiva a limitelor. Discuta despre cauzele care au declansat acest comportament nedorit.

Incapatanare excesiva. E bine ca un copil sa aiba pareri puternice, sa stie sa evite compromisul. Dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa invete cand sa faca un compromis. Altfel, va deveni un antisocial, care va spune NU oricarei situatii, chiar si cand nu se impune! Aceasta abilitate se dezvolta in copilarie. Incearca sa intelegi sentimentele copilului si afla motivul incapatanarii sale. Invata-l sa-si inteleaga sentimentele proprii, dar si pe ale celor din jur. Spune-i ce poate face si ce nu ar trebui sa faca. Renunta sa-l mai rogi, sa-l mai certi, sa-l mai invinovatesti sau sa-l mituiesti.Fii calm si simplu in explicatii, dar nu uita sa faci compromisuri spunand lucruri de genul: Poti manca bomboane, dupa ce iti termini supa, in loc de Nu! Acest tort iti va omori pofta de mancare!

Manipulare. De multe ori, copiii isi manipuleaza parintii spentru a obtine ceea ce isi doresc. Incep sa planga la supermarket, spre exemplu. Ar trebui sa stie, insa, ca nu vor construi relatii sanatoase cu familia, prietenii, colegii etc, comportandu-se astfel. Invata sa faci diferenta intre capriciile copilului si lucrurile care chiar in deranjeaza. Astfel, nu vei creste un rasfatat. Nu uita: de multe ori copiii incep sa manipuleze atunci cand nu primesc suficienta atentie din partea parintilor. Acesta este motivul pentru care este important sa petreci suficient timp cu el. Cand face o criza de alint, nu incepe sa tipi la el sau sa il ameninti. Il vei linisti mai usor, comportandu-te cu calm. Nu e usor, dar este eficient!

Teama de schimbare. Pentru copiii foarte mici, respectarea regulilor este esentiala. Copiii mai mari, insa, ar trebui sa se obisnuiasca cu schimbarile si sa invete sa le accepte. In lumea moderna, conservatorismul excesiv poate cauza probleme mari. Daca cel mic merge la gradinita, dar plange atunci cand creioanele sunt puse in ordinea gresita in cutie, trebuie sa iei masuri. Vorbeste-i despre schimbari. Explica-i ce vor aduce si de ce sunt necesare. Controleaza-ti emotiile - copiii citesc cu usurinta limbajul corpului si iti observa anxietatea. Gaseste-i companie, deoarece copiii fac mai bine fata provocarilor alaturi de prieteni. Vorbeste-i despre sentimentele lor, astfel incat sa se simta inteles. Nu uita provocarile pe care maturii le considera minore sunt elemente dificile pentru copii.

Actiuni pripite. Spontaneitatea copiilor este binevenita, atata vreme cat nu pun o tigaie fierbinte pe o tava de plastic sau atata timp ca nu sar in noroi, cu noii pantaloni albi. Copiii vorbesc si actioneaza fara sa se gandeasca la consecinte. Asadar, trebuie sa-ti inveti copilul sa estimeze si sa constientizeze consecintele comportamentului sau. Pastreaza-ti calmul. Analizeaza actiunile copilului si afla de ce au facut acel ceva nepotrivit. Lasa-l sa simta consecintele comportamentului sau. Invata-l stapanirea de sine si stabileste anumite reguli atunci cand actioneaza impulsiv. Cand face lucrurile asa cum trebuie, lauda-l.

Incapacitatea de a se distra corespunzator. Psihologul pentru copii Katerina Murashova a efectuat un experiment interesant. 68 de adolescenti (cu varste intre 12-18 ani) au fost pusi sa petreaca 8 ore singuri, fara prieteni sau gadgeturi. Doar 3 dintre ei au reusit sa faca fata acestei situatii. Ceilalti nu s-au simtit deloc confortabil. Care este ideea? Bebelusii nu se pot distra singuri si nu e deloc gresit. Dar copiii mai mari ar trebui sa aiba aceasta abilitate. Daca un copil nu stie sa se joace, nu se poate concentra pe propriile sentimente, deoarece totul ii deranjeaza. Cand astfel de copii devin adulti, vor incepe sa se panicheze din orice. Spre exemplu, cand bateria telefonului pica. Vorbeste cu copilul tau si petrece cat mai mult timp cu el. Permite-i utilizeze gadgeturi pentru o perioada prestabilita de timp. . Ajuta-l sa gaseasca hobby-uri care nu au legatura cu tehnologia.

Daca nu poti gestiona situatia, du copilul la un psiholog. Pot exista diferite cauze ale acestui comportament distructiv. Iar specialistul e singurul care poate diagnostica fara greseala problemele mentale.

Citeste si: Cum sa cresti COPILUL. 7 comportamente care-i afecteaza dezvoltarea socio-afectiva

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Parintele devine model pentru copilul sau? Raspunsul este da, indiferent de forma de educatie pe care cel...
Copiii spun lucruri trasnite. Stim asta inclusiv din cadrul unei celebre emisiuni tv. Cand sunt, insa, foarte...
A disciplina un copil nu inseamna a-l pedepsi, ci sa-l ajuti sa-si schimbe comportamentul in bine. Doar...