Cum sa iti ajuti copilul sa nu ii mai fie teama de intuneric

Cum sa iti ajuti copilul sa nu ii mai fie teama de intuneric

Frica de intuneric se instaleaza, de obicei, in copilarie si se poate acutiza, daca nu se iau masurile necesare. Practic, daca te-ai temut de intuneric in copilarie, te vei teme la fel si odata ce devii adult, daca nu inveti sa invingi aceasta temere.. Exista, din fericire, comportamente care-l pot ajuta pe copilul tau sa nu se mai teama de intuneric.

Cum sa iti ajuti copilul sa nu se mai teama de intuneric:

1. Asculta-ti copilul. Ia in serios teama copilului si asculta-l. Nu respinge trairea sa,, verificand pur si simplu sub patul sai si i spunandu-i ca nu exista monstri acolo. Asta poate inrautati situatia, deoarece copilul ar putea crede ca si tu crezi in monstrti, ca ei exista...Intreaba-l ce anume ii provoaca frica si arata-i ca ii intelegeti temerile, dar ca nu le impartasesti neaparat. In cele din urma, asigura-l ca e in siguranta si ca vei fi acolo pentru el, daca se va simti din nou speriat.

2. Lauda-ti copilul. Cercetarile au aratat ca afirmatiile pozitive pot schimba modul in care gandim. Asta inseamna ca, daca iti spui ceva pozitiv, ai putea incepe sa crezi in acel ceva. la fel functioneaza si cu copilul tau. Spune-i ca este curajos si lauda-l pentru faptul ca se confrunta cu frica de intuneric. Aceste cuvinte pozitive il pot ajuta sa creada cu adevarat ca isi poate depasi teama, fie ca sub pat sunt monstri sau o umbra infricosatoare.

3. Distreaza-l cu lumini de noapte. Exista multe lumini de noapte creative care pot ajuta copilul sa se relaxeze si sa se simta in siguranta. De exemplu, exista lumini de noapte in forma de animalute, proiectoare stelare sau lumini fize pe care le poti proiecta in camera copilului si chiar in drumul spre baie. Asigura-te , insa, ca, daca utilizezio lampa obisnuita, aceasta nu creeaza umbre cu forme infricosatoare. Si nu uita: trebuie sa fie lumini relaxante, nu prea puternice, deoarece acestea din urma pot provoca insomnii.

4. Transforma camera intunecata a copilului intr-un loc de joaca. Copilul tau poate interpreta intunericul ca pe ceva infricosator si periculos, dar poti schimba aceasat optica. De exemplu, poti crea un spectacol de papusi in umbre, o petrecere cu baghete si bratari stralucitoare sau poti crea umbre haioase pe un perete cu ajutorul mainilor(stim cu totii iluzia iepurasului). Astfel, copilul va invata sa asocieze intunericul cu distractia.

5. Trucul celor 10 secunde. Motivul pentru care copilul se teme de intuneric s-ar putea sa nu se bazeze de fapt pe frica de intuneric in sine, ci pe trecerea la acesta. Cand opresti brusc lumina, ochii orbesc pentru cateva secunde, deoarece trebuie sa se adapteze noii situatii. Acestea sunt clipele in care copilul tau ar putea incepe sa se simta speriat. Exista, din fericire, un truc prin care sa-l ajuti pe copilul tau sa se adapteze usor la intuneric:

- roaga-l sa inchida ochii in timp ce luminile sunt inca aprinse.

- apoi stinge lumina, acopera cu palmele ochii celui mic si cere-i sa numere pana la 10.

- dupa ce termina de numarat, spune-i sa deschida ochii. Astfel, copilul nu va mai simti camera la fel de intunecata, mai ales daca are parte si e o slaba lumina nocturna.

Citeste si: Cum sa vezi pe intuneric?

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Copiii spun lucruri trasnite. Stim asta inclusiv din cadrul unei celebre emisiuni tv. Cand sunt, insa, foarte...
Fie ca lucrati pe timp de noapte sau ca trebuie sa conduceti o masina, iata ce trebuie...