Cum sa-ti ajuti copilul sa treaca peste frica de intuneric

 Cum sa-ti ajuti copilul sa treaca peste frica de intuneric

Teama de intuneric este un lucru comun in randul copiilor. Iata cum ii puteti ajuta sa treaca peste aceasta frica:

Intrebati-va copilul ce crede si ce simte cand se afla in intuneric si asigurati-l ca este normal sa se simta asa, incurajandu-l sa treaca peste aceste stari.

Demonstrati-i copilului ca intunericul nu ii modifica in vreun fel camera si ca aceasta ramane la fel ca si atunci cand este iluminata. Puteti face acest lucru aprinzand si stingand lumina.

Stingeti lumina si stati cu copilul in intuneric. Povestiti cu calm despre ceva obisnuit, stati cu el pana cand ochii i se obisnuiesc cu intunericul si realizeaza ca poate vedea si daca nu este lumina in camera. Aratati-i copilului ca nu va este teama de intuneric si insuflati-i acest sentiment.

Cumparati o lampa de veghe pentru camera copilului, pentru ca acesta sa fie mai relaxat pe timp de noapte.

Lasati lumina aprinsa pe hol si usa de la camera copilului deschisa, pana cand acesta adoarme, apoi puteti stinge lumina si inchide usa.

Daca aveti un animal de companie, lasati-l sa doarma in pat cu copilul, pentru ca acesta sa se simta in siguranta in intuneric.

Daca nu aveti animale de companie, folositi un animal de plus pentru a crea o zona de comfort pentru copil.

Puneti in camera copilului obiecte prietenoase, cum ar fi poze cu elemente din natura, iluminate cu spoturi mici, pentru a crea o ambianta placuta.

Cititi-i copilului o poveste in fiecare seara, inainte de culcare, pentru a-l ajuta sa adoarma mai usor si pentru a-l pregati pentru un somn linistit.

Dati-i copilului ocazia sa-si creeze propriul confort, permitandu-i sa citeasca o poveste inainte de culcare si sa decida cand este suficient de obosit pentru a merge la culcare, lasand la latitudinea lui daca sa opteze sau nu pentru lampa de veghe.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Frica de intuneric se instaleaza, de obicei, in copilarie si se poate acutiza, daca nu se iau...
Daca esti parinte, trebuie sa fie precaut, deoarece chiar si produsele populare pot provoca rani si chiar...
Copiii provoaca, de multe ori, stari nervoase parintilor – un lucru, in general, firesc. Daca, insa, unele...