Cum sa vezi pe intuneric?

Cum sa vezi pe intuneric?

Fie ca lucrati pe timp de noapte sau ca trebuie sa conduceti o masina, iata ce trebuie sa faceti pentru a va imbunatati vederea pe intuneric:

1. Pregatirea ochilor pentru lumina slaba:

Purtati ochelari cu lentile rosii, timp de 20-30 de minute, inainte de a avea contact cu lumina slaba, deoarece acest lucru va ajuta ochii sa se concentreze in primul rand pe miscare si sa se obisnuiasca cu intunericul.  

Evitati sa va uitati direct la surse de lumina, deoarece acestea forteaza pupilele sa se contracte si diminueaza vederea pe timp de noapte, prelungind timpul necesar vederii sa se obisnuiasca cu lumina slaba.

Permiteti-le ochilor sa se obisnuiasca in mod natural cu intunericul, stand relaxati in intuneric, timp de 20-30 de minute.

Masati-va usor ochii inchisi, aplicand putina presiune cu ajutorul palmelor. Dupa 5-10 secunde, in loc sa vedeti negru, veti vedea alb timp de cateva secunde. E ca si cum ati da un reset vederii. Cand albul se transforma din nou in negru, deschideti ochii si vederea in intuneric va fi vizibil imbunatatita.
Folositi-va de toate simturile pentru „ a vedea”. Cand va miscati in intuneric este mai usor sa faceti acest lucru incet si sa va tarati picioarele, folosindu-va degetele pentru a simti obstacolele, evitand, astfel, impiedicarea.

2. Protejarea ochilor:

Purtati ochelari de soare in timpul zilei, deoarece vederea pe timp de noapte poate fi afectata cu pana la 50% prin expunerea indelungata a ochilor la lumina puternica si la radiatiile ultraviolete ale soarelui.
Curatati-va bine ochelarii, in mod regulat, cu ajutorul unei carpe si a unei solutii speciale,  mai ales daca conduceti pe timp de noapte sau daca intrati in contact cu lumina slaba.

Mentineti-va ochii umeziti. Ochii sanatasi si relaxati vad mai bine, decat cei obositi, care vor vedea foarte greu miscarile, in lumina slaba. Odihniti-va ochii, clipind frecvent si facand pauze dese, mai ales daca stati mult in fata computerului sau a televizorului, pentru a impiedica uscarea ochilor.

Diminuati luminozitatea ecranului computerului, mai ales daca lucrati noaptea, deoarece privitul indelungat la un ecran de computer foarte luminos va va diminua in mod considerabil vederea pe timp de noapte.

Relaxati-va ochii in mod regulat. Pauzele dese de la momentele de concentrate sunt o parte esentiala a mentinerii sanatatii ochilor si de a avea o vedere buna. Odihniti-va ochii, facand pauze in timpul zilei, cate 5-10 minute. Nu trebuie sa dormiti neaparat, doar inchideti-va ochii, masati-i usor si nu stati la computer, nu va uitati TV si nu cititi nimic in acest rastimp.

3. Intarirea vederii:

Intariti-va vederea periferica, prin intermediul unor exercitii. Retina este compusa din celule cu bastonase si celule cu conuri. Celulele cu conuri detecteaza culoarea, iar cele cu bastonase detecteaza miscarea. Vederea periferica din coltul ochiului se concentreaza pe miscare, folosind celulele cu bastonase din ochi, ca mod eficient de a vedea in lumina slaba. Puteti astfel invata sa va intariti vederea in intuneric, cu ajutorul unor exercitii ce vizeaza vederea periferica.

Consumati alimente bogate in vitamina A, cum ar fi: morcovii, afinele si caisele, care imbunatatesc vederea atat pe timp de zi cat si pe timp de noapte si contribuie la mentinerea sanatatii ochilor. Deficienta de vitamina A din organism, duce la incapacitatea de a vedea pe timp de noapte si la alte boli ale ochilor.

Hidratati-va in mod corespunzator, pentru a avea o vedere buna pe timp de zi si de noapte. Suprafata ochiului este compusa 98% din apa. Ochii uscati incapaciteaza vederea in intuneric si sunt rezultatul direct al deshidratarii intregului organism.

Luati suplimente de Omega 3, pentru imbunatatirea sanatii ochilor si a vederii.
Mergeti la control oftalmologic, in mod regulat, pentru a depista problemele intervenite la nivelul ochilor si pentru a indrepta vederea, daca este nevoie, purtand ochelarii potriviti.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Frica de intuneric se instaleaza, de obicei, in copilarie si se poate acutiza, daca nu se iau...
Teama de intuneric este un lucru comun in randul copiilor. Iata cum ii puteti ajuta sa treaca...
Iarna este o perioada dificila pentru soferi, care trebuie sa se ingrijeasca in mod suplimentar de masinile...