Cel mai bun mod prin care puteti tine sub control atat pancreatita cronica cat si cea acuta este prin dieta.
Iata cateva sfaturi in acest sens:
Evitati mancarurile bogate in grasimi. Una dintre cauzele pancreatitei este nivelul crescut de trigliceride (grasimi) in sange. O dieta bogata in grasimi poate cauza crize de pancreatita, asadar este indicat sa evitati carnea, produsele lactate si mancarurile prajite si sa optati pentru carbohidrati, leguminoase si peste.
Evitati consumul de alcool, deoarece acesta reprezinta principala cauza a aparitiei pancreatitei, mai ales in randul barbatilor.
Evitati consumul de mancaruri procesate, mai ales a a celora care contin uleiuri partial hidrogenate. Atomii sau moleculele de radicali liberi dauneaza organismului. Cantitatea de radicali liberi din mancare creste odata cu procesarea mai indelungata a acesteia. Mancarurile care contin uleiuri partial hidrogenate contribuie si mai mult la cresterea cantitatii de radicali liberi. Organismul poate lupta cu acestia cu ajutorul antioxidantilor. Acestia sunt mici nutrienti, care elimina radicalii liberi din corp si sunt extrem de importanti pentru organism. Cu cat mancarurile sunt procesate si gatite mai mult, cu atat au mai putini nutrienti (inclusiv antioxidanti).
Asadar este indicat sa consumati mancaruri proaspete.