6 retete de prajitura cu dovleac

6 retete de prajitura cu dovleac

Prajitura cu dovleac este un desert de sezon, ce poate fi servita ca atare sau cu diferite creme,.

Aceasta se serveste alaturi de o ceasca de cafea sau de ceai si incanta papilele gustative ale tuturor membrilor familiei, indiferent de varsta.

Iata 6 retete de prajitura cu dovleac ( pentru 20 de portii):

1. Prajitura clasica cu dovleac
Ingrediente:
• 2 can  de faina alba
• 1½ cana de zahar
• 1 lingurita de praf de copt, cernut
• 2 lingurite de scortisoara
• 3 oua mari, la temperatura camerei
• 1 cana de ulei vegetal
• 450 g de piure de dovleac

Mod de preparare:
- Preincalziti cuptorul la 176° Celsius, apoi ungeti cu ulei/unt/margarina si tapetati cu faina o tava de copt, de aprox. 22x33 cm.
- Amestecati bine ingredientele uscate (faina, zahar, praf de copt si scortisoara) intr-un bol.
- Amestecati ingredientele umede (ouale, uleiul si piureul de dovleac) intr-un bol separat, pana cand compozitia capata o culoare portocalie si este omogena.
- Amestecati ingredientele umede cu cele uscate, intr-un blender, timp de 2 minute, pana cand aluatul devine cremos si portocaliu.
- Turnati compozitia in tava de copt si intindeti-o uniform, cu ajutorul unei spatule.
- Coaceti prajitura timp de 35-40 de minute, pana aluatul creste si marginile devin usor aramii. Pentru a incerca daca prajitura este coapta, introduceti o scobitoare in mijloc, care trebuie sa fie curata.
- Scoateti prajitura din cuptor, puneti-o pe un gratar metalic si lasati-o sa se raceasca timp de 10 minute, pana cand o puteti atinge.
- Decorati prajitura cu glazura de vanilie, de crema de branza sau de ciocolata si presarati bombonele portocalii si praf de scortisoara de-asupra.
- Portionati prajitura si este gata de servire. Pofta buna!

2. Prajitura cu dovleac moale si pufoasa
Ingrediente:
• 3 cani de faina
• 1½ lingurita de praf de copt
• ½ lingurita de sare
• ¾ cana de unt moale, fara sare
• 2 cani de zahar
• 3 oua mari
• 1 lingura de concentrat de vanilie
• 450 g de piure de dovleac
• ¼ cana de ulei vegetal
• 1 cana de lapte

Mod de preparare:
- Preincalziti cuptorul la 148° Celsius, apoi ungeti cu ulei/unt/margarina si tapetati cu faina 3 tavi de copt, cu diametrul de 20 cm.
- Amestecati bine ingredientele uscate (faina, praf de copt si sare) intr-un bol.
- Frecati untul cu zahar, intr-un bol separat, pana cand obtineti o compozitie usoara si pufoasa. Adaugati apoi ouale si amestecati pana cand acestea se incorporeaza in compozitie.
- Amestecati ingredientele umede (concentrat de vanilie, piure de dovleac si ulei vegetal), intr-un blender, timp de un minut si adaugati laptele, amestecand in continuare.
- Amestecati ingredientele umede cu cele uscate, intr-un blender, timp de 3 minute, pana cand aluatul devine cremos si portocaliu.
- Turnati compozitia in tavile de copt si intindeti-o uniform, cu ajutorul unei spatule.
- Coaceti cele 3 blaturi timp de 35-40 de minute, pana aluatul creste si marginile devin usor aramii. Pentru a incerca daca prajitura este coapta, introduceti o scobitoare in mijloc, care trebuie sa fie curata.
- Scoateti blaturile din cuptor, puneti-le pe un gratar metalic si lasati-le sa se raceasca timp de 10 minute, pana cand le puteti atinge.
- Puneti blaturile unul peste altul si decorati prajitura cu glazura de vanilie, de crema de branza sau de ciocolata si presarati bombonele portocalii si praf de scortisoara de-asupra.
- Portionati prajitura si este gata de servire. Pofta buna!

3. Prajitura cu dovleac fara oua
Ingrediente:
• 2 cani de piure de dovleac  
• 2 cani de faina alba
• ½ pachet de unt topit
• ½ cana de iaurt simplu
• 1 cana de lapte
• 1 lingurita de praf de copt
• 1 lingurita de bicarbonat de sodiu
• 1 cana de zahar
• 2 lingurite de concentrat de vanilie

Mod de preparare:
- Preincalziti cuptorul la 176° Celsius, apoi ungeti cu ulei/unt/margarina si tapetati cu faina o tava de copt, cu diametrul de 22 cm.
- Amestecati bine ingredientele uscate (faina, zahar, praf de copt, bicarbonat de sodiu si zahar) intr-un bol.
- Amestecati ingredientele umede (piure de dovleac, unt, iaurt, lapte si concentrat de vanilie) intr-un bol separat, pana cand compozitia este omogena.  
- Amestecati ingredientele umede cu cele uscate, intr-un blender, timp de 3 minute, pana cand aluatul devine cremos si portocaliu.
- Turnati compozitia in tava de copt si intindeti-o uniform, cu ajutorul unei spatule.
- Coaceti prajitura timp de 35-40 de minute, pana aluatul creste si marginile devin usor aramii. Pentru a incerca daca prajitura este coapta, introduceti o scobitoare in mijloc, care trebuie sa fie curata.
- Scoateti prajitura din cuptor, puneti-o pe un gratar metalic si lasati-o sa se raceasca timp de 10 minute, pana cand o puteti atinge.
- Decorati prajitura cu glazura de vanilie, de crema de branza sau de ciocolata si presarati bombonele portocalii si praf de scortisoara de-asupra.
- Portionati prajitura si este gata de servire. Pofta buna!

4. Prajitura cu dovleac fara lapte:
Ingrediente:
• ½ cana de ulei de cocos, la temperatura camerei
• 2 cani de zahar
• 450 g de piure de dovleac
• 2 oua
• 2 lingurite de concentrat de vanilie
• 2 lingurite de praf de copt
• 1 lingurita de sare
• 1½ lingurita de scortisoara
• 1 lingurita de condimente pentru placinta cu dovleac
• 1 cana de lapte de migdale

Mod de preparare:
- Preincalziti cuptorul la 176° Celsius si tapetati cu hartie de copt o tava de copt, de aprox. 22x33 cm.
- Amestecati uleiul de cocos cu zaharul, cu ajutorul unui mixer, intr-un bol, timp de 2 minute, la viteza mare, pana cand zaharul se dizolva complet.
- Adaugati oule, dovleacul si vanilia si amestecati la viteza medie, pana cand compozitia devine omogena si portocalie.
- Adaugati ingredientele uscate (faina, praf de copt, sare, scortisoara si condimentele pentru placinta de dovleac) si laptele de migdale si amestecati la viteza mica, cu mixerul, pana cand compozitia devine cremoasa si portocalie.
- Turnati compozitia in tava de copt si intindeti-o uniform, cu ajutorul unei spatule.
- Coaceti prajitura timp de 35-40 de minute, pana aluatul creste si marginile devin usor aramii. Pentru a incerca daca prajitura este coapta, introduceti o scobitoare in mijloc, care trebuie sa fie curata.
- Scoateti prajitura din cuptor, puneti-o pe un gratar metalic si lasati-o sa se raceasca timp de 10 minute, pana cand o puteti atinge.
- Decorati prajitura cu glazura de vanilie, de crema de branza sau de ciocolata si presarati bombonele portocalii si praf de scortisoara de-asupra.
- Portionati prajitura si este gata de servire. Pofta buna!

5. Prajitura cu dovleac fara gluten
Ingrediente:
• 4 oua
• 450 g de piure de dovleac
• 1⅓ cana de zahar
• 1 cana de ulei vegetal
• 2 cani de faina fara gluten
• 1 lingurita de guma de xanthan
• 2 lingurite de praf de copt
• 1 lingurita de bicarbonat de sodiu
• 1 lingurita de sare
• 2 lingurite de scortisoara
• ½ lingurita de pudra de ghimbir

Mod de preparare:
- Preincalziti cuptorul la 176° Celsius si tapetati cu hartie de copt o tava de copt, de aprox. 22x33 cm.
Amestecati ingredientele umede (piure de dovleac, ouale si uleiul) intr-un bol separat, pana cand compozitia este omogena.  
- Amestecati bine ingredientele uscate (faina fara gluten, guma de xanthan , zahar, praf de copt, bicarbonat de sodiu, zahar, sare, scortisoara, pudra de ghimbir) intr-un bol.
- Amestecati ingredientele umede cu cele uscate, intr-un blender, timp de 3 minute, pana cand aluatul devine cremos si portocaliu.
- Turnati compozitia in tava de copt si intindeti-o uniform, cu ajutorul unei spatule.
- Coaceti prajitura timp de 35-40 de minute, pana aluatul creste si marginile devin usor aramii. Pentru a incerca daca prajitura este coapta, introduceti o scobitoare in mijloc, care trebuie sa fie curata.
- Scoateti prajitura din cuptor, puneti-o pe un gratar metalic si lasati-o sa se raceasca timp de 10 minute, pana cand o puteti atinge.
- Decorati prajitura cu glazura de vanilie, de crema de branza sau de ciocolata si presarati bombonele portocalii si praf de scortisoara de-asupra.
- Portionati prajitura si este gata de servire. Pofta buna!

6. Prajitura vegana cu dovleac
Ingrediente:
• 1 cana de zahar brun
• 1⁄2 cana de ulei vegetal
• 1⁄2 cana sirop de artar
• 1 lingurita concentrat de vanilie
• 2 1⁄2 cana de faina
• 1 lingurita praf de copt
• 1 lingurita bicarbonat de sodiu
• 1 lingurita scortisoara
• 1 teaspoon ground cloves
• 1⁄2 lingurita pudra de ghimbir
• 1⁄2 lingurita pudra de nucsoara
• 1⁄2 lingurita de sare
• 450g de piure de dovleac

Mod de preparare:
- Preincalziti cuptorul la 190° Celsius si tapetati cu hartie de copt cerata o tava de copt, de 20x20 cm.
- Amestecati zaharul cu ingredientele umede, intr-un bol, pana cand acesta se dizolva complet.
- Cerneti ingredientele uscate intr-un bol mare.
- Amestecati ingredientele umede cu cele uscate, cu ajutorul unui mixer, la viteza mica, timp de 3 minute, pana cand compozitia devine cremoasa si portocalie.
- Turnati compozitia in tava de copt si intindeti-o uniform, cu ajutorul unei spatule.
- Coaceti prajitura timp de 55 de minute, pana aluatul creste si marginile devin usor aramii. Pentru a incerca daca prajitura este coapta, introduceti o scobitoare in mijloc, care trebuie sa fie curata.
- Scoateti prajitura din cuptor, puneti-o pe un gratar metalic si lasati-o sa se raceasca timp de 10 minute, pana cand o puteti atinge.
- Decorati prajitura cu glazura de vanilie, de crema de branza sau de ciocolata si presarati bombonele portocalii si praf de scortisoara de-asupra.
-  Portionati prajitura si este gata de servire. Pofta buna!

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Dovleacul poate fi consumat pe intreaga durata a sezonului rece, deoarece se recolteaza toamna, dar poate fi...
Galbiorii sunt bogati in vitamina D, la fel ca toate ciupercile. Vitamina D este cunoscuta pentru proprietatile...
Cotletele de miel pot fi folosite pentru a crea retete deosebite, chiar daca nu sunteti bucatari experimentati. ...