Dovleacul este deosebit de gustos si de sanatos si in interiorul unei prajituri. In aceste sens, astazi iti prezentam reteta pentru prajitura cu dovleac si kiwi:
Ingrediente:
- 450 grame de piure de dovleac ( obtinut de la un dovleac de aproximativ 1250 grame);
- o jumatate de cana zahar;
-125 grame de unt;
- o jumatate de lingurita de sare;
- o jumatate de lingurita praf de copt;
- un ou mare;
- o jumatate de lingurita esenta de vanilie;
- 600/700 grame de faina;
- o lingurita de bicarbonat de sodium;
- o jumatate de lingurita de scortisoara macinata;
- o jumatate de lingurita de ghimbir macinat;
- o jumatate de lingurita de nucsoara macinata;
- 350 mililitri de lapte condensat;
- ulei pentru uns tavile;
- 700/750 grame de zahar pudra cernut;
- 200 grame de branza crema;
- o lingurita de coaja rasa de portocala;
- 5 fructe proaspete de kiwi;
- o rodie mare( circa o cana de seminte);
- 2 linguri suc de lamaie.
Mod de preparare:
- incepi cu prepararea piureului de dovleac. taie dovleacul in 2, curata-l de seminte si de fibre cu ajutorul unei linguri.
- unge o tava de cuptor cu ulei si tapeteaz-o cu folie de aluminiu, pe care o vei unge tot cu ulei.
- aseaza dovleacul in tava cu scobitura in jos.
- da dovleacul la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 60 minute sau pana un cutit patrunde cu usurinta in coaja
- scoate dovleacul din cuptor si, dupa ce s-a racit putin , scoate miezul cu ajutorul unei linguri.
- pune miezul dovleacului intr-un mixer pentru a obtine un piure omogen.
- mixeaza zaharul cu untul la viteza medie pana devine cremos.
- adauga piureul de dovleac si amestaca pana devine omogen. Mixeaza in continuare cu esenta de vanilie si oul.
- separat, combina faina cernuta cu sarea, praful de copt si bicarbonatul de sodiu stinse cu putina zeama de lamaie,scotisoara,nucsoara si ghimbirul.
- adauga alternativ la compozitia cu dovleac faina si laptele condensat pana compozitia devine omogena.
- unge cu ulei si presara cu faina 2 forme rotunde pentru cuptor cu diametrul de 23 centimetri.
- toarna compozitia de blat in cele 2 forme, repartizand-o in mod egal.
- coace amestecul in cuptorul preincalzit la 160 grade, vreme de 45 minute sau pana cand o scobitoare introdusa in centrul blatului ramane curata.
- scoate blaturile din cuptor si lasa-le in forme 10 minute, apoi pune-le pe un gratar pana la racirea completa.
- mixeaza branza crema cu o cana de zahar pudra pana s-a omogenizat bine; adauga restul de zahar si coaja rasa de portocala si amesteca pana devine pufoasa.
- aseaza pe un platou primul blat si acopera-l cu aproximativ 2/3 din crema; acopera cu al doilea blat pe care-l ungi cu restul de crema.
- nu pune crema pe partile laterale ale prajiturii.
- decoreaza prajitura cu rondele de kiwi si seminte de rodie.
- se lasa la frigider aproximativ 2 ore.
Pofta buna!