Pasta de gutui (chitonag)

Pasta de gutui  (chitonag)

Pasta de gutui mai este cunoscuta in popor si sub denumirea de chitonag.

Iata cum se obtine toamna acest produs dulce.

Ingrediente:

- un kg de gutui fierte,
- 400 g zahar
- zeama de la o lamaie.

Mod de preparare:

1

Se spala gutuile, de preferinta mici, se taie in patru, se scoate casuta cu samburi si se pun sa fiarba in apa cat sa le cuprinda.

2

Se adauga si cateva mere cretesti taiate in sferturi.

3

Se lasa sa fiarba pana se inmoaie, astfel incat sa le patrunda usor furculita.

4

Cand sunt bine fierte, se trec prin sita si se adauga cate 400 g de zahar la fiecare kg de gutui fierte, precum si zeama de la o lamaie mica.

5

Se pun din nou sa fiarba, amestecand pana se leaga.

6

Cand pasta este bine legata, se rastoarna pe un fund udat cu apa, se intinde cu un cutit lung, udat mereu, in strat gros de un cm.

7

Se acopera cu un tifon si se lasa la loc uscat si bine ventilat sa se usuce, o zi sau doua.

8

Cand s-a uscat, se taie romburi, se dau prin zahar si se pastreaza in cutii de tabla mai multa vreme.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Ai gutui in frumoasa ta gradina? Daca da, afla ca trebuie sa ii tratezi impotriva potentialelor boli,...
Gutuiul(Cydonia oblonga )este un pom fructifer special, deoarece aroma minunata a fructului sau nu seamana cu nimic....
Gutuile sunt fructe reprezentative pentru toamna. Romanii si nu numai le prefera atat in stare naturala cat...