Acest desert racoros cu gust de inghetata si consistenta de dulceata se prepara la fel ca serbetul de fragi sau de zmeura.
Ingrediente:
- 1 pahar de zeama de mure,
- 1 kg zahar.
Mod de preparare:
1
Se storc printr-un tifon des murele coapte.
2
Se lasa sa se limpezeasca si se pune in tingirea de dulceata zaharul cu un pahar de zeama de mure.
3
Se pune tingirea intai la foc foarte moale, pana se topeste zaharul, apoi pe un foc iute.
4
Se ia spuma neagra care se ridica la suprafata si se sterg marginile tingirii cu o carpa curata, muiata in apa rece.
5
Se incearca daca este legat dand drumul la cateva picaturi intr-o ceasca cu apa foarte rece.
6
Daca picaturile nu se dizolva indata si se pot lua intre degete, serbetul este gata si se da imediat jos de pe foc.
7
Daca nu este gata, se lasa sa mai fiarba, incercand din nou. Se va incerca de 2 - 3 ori, ca sa iasa serbetul potrivit de legat.
8
Se acopera tingirea cu o carpa uda si se lasa numai putin sa se racoreasca, luandu-se fierbinte la frecat.
9
Se asaza tingirea pe un scaunel intors cu picioarele in sus, astfel incat sa nu se miste la amestecat si cu o vergea de lemn sau cu facaletul de mamaliga, se amesteca serbetul numai intr-o parte pana isi schimba culoarea, devenind ca un aluat potrivit de tare.
10
Cand incepe sa-si schimbe culoarea, se adauga, amestecand mereu, o lingurita de zeama de lamaie.
11
Se poate pune direct cu lingura in borcan, sau se mai framanta cu mana si se pune in borcan, apasandu-l cu pumnul ca sa nu ramana goluri de aer printre bucatile de serbet.