Ingrediente aluat:
- un kilogram de faina tip 000;
- 250 grame de zahar;
- 5 galbenusuri;
- o lingurita de sare;
- 500 ml de lapte;
- 50 grame de drojdie proaspata;
- 70 ml de ulei;
- o lg razatura de lamaie;
- o lg razatura de portocala;
- o fiola de esenta de vanilie.
Ingrediente pentru uns foaia:
- 100 grame de unt;
- 100 grame de zahar brun;
- 2 galbenusuri pentru uns;
- scortisoara macinata.
Mod de preparare:
- fa o maia din 200 grame de faina, drojdia inmuiata cu 2 lg de zahar si lapte cald.
- amesteca pana devine un aluat cu consistenta moale.
- lasa aluatul sa creasca bine, apoi adauga restul de faina, galbenusurile batute bine cu sarea, zaharul, esenta si la sfarsit laptele cald.
- framanta pana cand devine un aluat cu o consistenta elastica.
- adauga ulei si mai framanta pana apar basicute pe aluat.
- lasa aluatul la crescut intr-un loc cald si ferit de curent.
- dupa ce a crescut imparte aluatul in 9-10 bucati, in functie de cati colacei doresti sa scoti.
- intinde bucatile de aluat in foaie dreptunghiulara.
- unge foaia cu unt moale si presara peste ea zahar din abundenta si scortisoara pudra.
- taie foaia pe lungime, in fasii de circa 1 centimetru, fara a le desface una de alta.
- ruleaza colacelul , incepand din partea stanga sus, astfel incat pe masura ce rulezi sa se formeze un sul din fasii pe latimea aluatului. Da sulului respectiv forma unui colacel.
- asaza colaceii in tava, pe hartie de copt si lasa-i la crescut 10 minute.
- unge colaceii cu galbenus si da-i la cuptorul preincalzit, la foc potrivit, cam 30 minute. Colaceii vor fi rumeniti frumos.
Pofta buna!