Cum reactioneaza corpul in timpul somnului. 9 fenomene fascinante

Cum reactioneaza corpul in timpul somnului. 9 fenomene fascinante

Corpul reactioneaza in moduri la care nici nu te gandesti in timpul odihnei de noapte. Astazi, iti prezentam 9 dintre cele mai ciudate reactii ale organismului in asa numita stare de somn.

1. Muschii sunt paralizati. Cand intri in faza de somn REM(Rapid Eye Movement-Miscarea rapida a ochilor), ce reprezinta cel mai adanc somn, muschii membrelor(atat inferioare cat si superioare) sunt paralizati complet si temporar esti in imposibilitatea de a te misca. Exista chiar si o tulburare de somn prin care aceasta paralizie se mentine vreme de cateva secunde sau minute dupa trezire. Acest sentiment infricosator este trait de persoanele cu narcolepsie( tulburare de somn cronica, sau disomnie, caracterizata prin somnolenta excesiva in timpul zilei (EDS), in care o persoana experimenteaza oboseala extrema si, eventual, adoarme in locuri si momente nepotrivite, cum ar fi la scoala sau la birou).

2. Ochii se misca la viteza maxima. Exista cinci etape de somn. Fiecare aduce un somn mai adanc decat cea anterioara, iar cand treci prin toate cele cinci faze, ciclul se reia. Ultima (REM) este cea mai activa faza si incepe la aproximativ 60-90 minute dupa ce adormi. In acest stadiu, ochii se misca la viteza maxima inainte si inapoi, fara sa fii constient de asta. De ce? Mintea ta este ocupata cu visele.

3. Hormonul de crestere este eliberat. Hormonul HGH, cunoscut si sub numele de hormon de crestere uman, este cel care permite oaselor, muschilor si tesutului sa se regenereze. In timpul somnului, aceasta subtanta se elibereaza in tot corpul. HGH contribuie la vindecarea ranilor si la reinnoirea celulelor. Cand esti tanar, acest hormon e responsabil cu cresterea, avand multe alte efecte asupra organismului.

4. Gatul se ingusteaza. Cand dormi, muschii gatului se relaxeaza, iar acesta se ingusteaza. Acest fenomen cauzeaza, alaturi de alti factori, sforaitul profund.

5. Strangi din dinti. Acest fenomen se numeste bruxism. Nu li se intampla tuturor, insa unii se trezesc cu dureri de mandibula si de maxilar, dupa ce scrasnesc din dinti peste noapte. Bruxismul poate fi cauzat de un defect fizic(deformare a maxilarului) sau, de cele mai multe ori, de probleme de ordin psihologic, devenind o modalitate de a elibera tensiunea emotionala si stresul acumulat in timpul zilei.

6. Excitatie sexuala spontana. Atat barbatii cat si femeile experimenteaza excitarea sexuala in timpul somnului. Acest fenomen se datoreaza activitatii cerebrale de varf in timpul REM. Practic, creierul are nevoie de mai mult oxigen si, prin urmare, de un flux mai rapid de sange. Cresterea acestui flux influenteaza fiecare organ, inclusiv pe cele intime. Rezultatul? Activarea hormonilor sexuali.

7. Creierul elibereaza informatia acumulata si inventeaza realitati. Modul in care se formeaza visele inca ramane un mister al stiintei. Astazi, cunoastem faptul ca creierul nostru construieste Dreamscapes(peisaje sau scene cu misterioase sau ciudate caracteristici ale viselor) din amintiri prezente in viata de zi cu zi si materialul profund subconstient. Astfel, experientele recente se combina cu informatiile pastrate de-a lungul timpului(amintiri, traume, emotii, sentimente) pentru a crea vise misterioase si absurde, uneori. Oamenii de stiinta inca nu au reusit sa explice de ce mintea ajunge in anumite locuri pe timp de noapte sau de ce alege anumite amintiri, culori, voci, scene ori oameni.

8. Auzi explozii bruste. Sindromul capului care explodeaza(EHS) ete un fenomen care afecteaza, conform celor mai recente studii, o persoana din 10. Cei care sufera de acest sindrom aud explozii, focuri de arma, lovituri puternice sau vuiete in timpul somnului, ceea ce ii determina sa se trezeasca brusc. Panica se instaleaza, de obicei, insa trebuie sa stii ca nu exista motive reale de frica. EHS nu e o afectiune grava. Din pacate, poate provoca tulburarui serioase: probleme de somn, tahicardie temporara (cresterea ritmului cardiac) si palpitatii, daca persoanele care sufera de acest sindrom permanentizeaza teama.

9. Creierul se reface si se detoxifica. In timp ce dormi, creierul elimina informatiile inutile acumulate peste zi. Mecanismul care este activat atunci cand dormi se numeste sistem glimfatic(sistemul de inlaturare a deseurilor informationale). Cand acesta e declansat permite creierului sa se debaraseze de informatii inutile si sa pastreze informatiile pe care le considera vitale.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Oamenii petrec aproximativ o treime din viata dormind. Sanatatea noastra depinde, in mare masura, de calitatea somnului...
Orice om care adopta un stil de viata sanatos stie ca trebuie sa doarma intre 7 si...
Esti pasionat de pescuit, dar esti novice in domeniu? Ai vrea sa prinzi si peste mai mare...