Astazi, iti prezentam cateva recomandari din partea specialistilor cu privire la modul de a dormi in mod corespunzator pentru a rezolva toate problemele.
1. Dureri de umar. Daca te trezesti, in plina noapte, cu o durere de umar, nu mai dormi pe o parte, mai ales pe umarul cu probleme. De asemenea, nu este recomandat sa dormi pe burta, deoarece umerii nu vor mai fi la acelasi nivel. Cea mai buna pozitie, in acest caz, este dormitul pe spate. Pune-o perna subtire (de preferat, o perna ortopedica) sub cap. Ia o alta perna, aseaz-o in zona stomacului si tine-o in brate. Acum, umerii tai vor fi in pozitie corecta. Daca nu iti place sa dormi pe spate, alege sa dormi pe partea cu umarul sanatos. Trage picioarele usor in sus, spre piept, apoi pune o perna intre genunchi. Dormitul cu mana sub cap nu este recomandat, pentru ca produce o pozitie nenaturala a umarului.
2. Dureri de spate. In cazul unor astfel de dureri, e important sa mentii curbele firesti ale coloanei vertebrale. Daca salteaua este prea moale, e vremea sa o schimbi. Daca preferi dormitul pe spate, pune o perna sub genunchi pentru a oferi coloanei vertebrale o pozitie naturala si pentru a reduce, astfel, tensiunea din tendoane. Ai putea incerca, de asemenea, sa introduci un prosop mic rulat sub spate pentru a sprini coloana suplimentar. Daca dormi, de obicei, pe burta, pune o perna sub abdomenul inferior. Daca preferi somnul pe o parte, atunci cel mai bine este sa dormi in pozitie fetala. Trage picioarele usor in sus, spre piept, pastrand spatele arcuit in mod natural.. Pune-o perna mica intre genunchi. Vei detensiona spatele.
3. Durerile de gat. Cea mai buna optiune, daca dormi pe spate, este sa ai o perna sub cap si cate o perna sub fiecare brat. Pentru problemele cu gatul, recomandam folosirea pernei ortopedice. Daca preferi sa stai pe o parte, asigura-te ca perna este suficient de subtire. Nu trebuie sa fie mai groasa de 15 centimetri. In mod ideal, grosimea pernei ar trebui sa fie asemanatoare cu latimea umarului tau. Asta ajuta la mentinerea gatului in pozitia corecta. Daca dormi pe stomac, foloseste o perna foarte subtire. Ar fi bine sa nu dormi deloc in aceasta pozitie. Te vei trezi cu gatul foarte tensionat.
4. Nu poti adormi. Renunta sa mai folosesti telefonul sau laptopul, inainte de culcare! Lumina ecranului afecteaza ciclurilesomn-veghe. Evita cofeina(cafea, bauturi energizante, cola, ceai negru, ciocolata) cu cel putin 6 ore inainte de a merge la culcare.Fa exercitii fizice dimineata si dupa-amiaza. Astfel, corpul se va tonifia, circulatia sangelui se va imbunatati si vei putea sa adormi mult mai usor..
5. Te trezesti, frecvent, in mijlocul noptii. Daca te trezesti de multe ori in mijlocul noptii, evita folosirea tehnologiei inainte de a te baga in pat. De asemenea, e indicat sa renunti la consumul de alcool inainte de culcare. Licorile bahice perturba echilibrul apei din corp si afecteaza ciclul de somn.
6. Nu te poti trezi. In general, oamenii se trezesc cu dificultate de dimineata. Paradoxal, e destul de simplu sa te obisnuiesti cu orele matinale. Ai nevoie doar de putina vointa. Seteaza alarma la aceeasi ora in fiecare zi (chiar si in week-end). Astfel, vei dezvolta ceasul biologic, iar trezirile vor fi din ce in ce mai usoare. De asemenea, ar fi bine sa te culci devreme.
7. Sforai. Daca sforai, evita sa dormi pe sapte. In aceasta pozitie, caile reespiratorii se ingusteaza. Alege cu grija perna. Pernele moi favorizeaza sforaitul, deoarece capul se inclina spre inapoi. Poti adauga o perna pentru a ridica mai mult capul. Dormi intr-o parte. In aceasta pozitie, fluxul de aer nu este restrictionat, asa ca vei respira normal. Fa exercitii speciale pentru muschii limbii si pentru cei ai gatului; se vor intari, iar sforaitul va fi redus.
8. Suferi de crampe la nivelul picioarelor. Crampe la nivelul picioarelor sunt, de obicei, spasme ale muschilor de la picioare sau coapse. Aproape 80% dintre oameni sufera de aceasta problema, indiferent de varsta. Afectiunea este, frecvent, asociata cu unele boli precum leziunile nervilor sau lipsa de oligoelemente. Daca te confrunti des cu spasme in timpul somnului, consulta medicul.
Pentru a imbunatati situatia, tine muschii intinsi cateva minute, in fiecare zi. Poti incerca si exercitii de yoga sau masarea picioarelor inainte de culcare.
9. Alte probleme. Tulburarile de somn pot fi cauzate de mai multi factori, precum oboseala, incaltaminte inadecvata, probleme digestive sau ale sistemului nervos. Doar medicul poate descoperi cauza exacta a problemei!