Cum sa faci ulei de scortisoara

Cum sa faci ulei de scortisoara

Scortisoara are multe utilizari culinare. Poate fi folosita si pentru a imbunatati sanatatea datorita nivelului sau ridicat de antioxidanti, precum si proprietatilor sale antiinflamatorii. Asadar, fie ca il vei folosi pentru sanatate sau pur si simplu pentru gustul sau, uleiul de scortisoara este o alegere ideala.

Uleiul de scortisoara este util in alimentatie, dar poate fi folosit si pe corp pentru proprietatile curative si antiseptice sau in jurul casei in scopul de a elimina anumite insecte.

Cum sa faci ulei de scortisoara. Ingrediente:

1. Scortisoara. Uleiul de scortisoara poate fi facut folosind fie baton de scortisoara, fie scortisoara macinata. Te sfatuim sa alegi prima varianta. Batoaneleasigura o aroma mai bogata decat scortisoara macinata. Unele persoane sustin ca scortisoara macinata nu este la fel de puternica si nu ofera aceleasi beneficii pentru sanatate. Poti folosi, de exemplu, scortisoara de Ceylon, daca doresti un gust mai bland sau scortisoara Cassia, daca esti in cautarea unei aromea putin mai lemnoasa.

2. Uleiul purtator(de baza). Uleiul de masline este unul dintre cele mai comune uleiuri purtatoare folosite pentru a obtine ulei de scortisoara, insa orice ulei neutru, usor aromat va functiona. Verifica valoarea nutritionala, beneficiile pentru sanatate si profilurile de arome ale uleiurilor preferate de bucatarie pentru a vedea care se potriveste cel mai bine nevoilor tale:

- uleiul de masline, de exemplu, nu se descompune repede si este bun pentru gatit si coacere. Totusi, aroma sa puternica poate influenta aroma de scortisoara.

- uleiul de migdale este un ulei mai usor, care e, de asemnea, sigur de utilizat la temperaturi ridicate;

- uleiul de canola nu are o aroma puternica si este adesea folosit pentru prajit sau copt, dar nu are aceeasi valoare nutritiva mare precum alte uleiuri;

- uleiul de cocos se utilizeaza cu moderatie deoarece are un continut ridicat de grasimi saturate.

- uleiul din seminte de in este bogat in anumiti micronutrienti, cum ar fi acidul gras Omega-3 si are un gust delicat. Totusi, nu rezista bine la caldura si, prin urmare, este recomandat pentru sosuri, spentru dip-uri sau pentru ingerare directa.

3. Selecteaza o metoda de stocare. Uleiul trebuie depozitat in borcane de sticla curate. Iti sugeram sa folosesti borcane cu sigilii din cauciuc integrate in capacele lor. Cu cat intentionezi sa folosesti mai mult ulei, cu atat borcanul ar trebui sa fie mai mare. Trebuie, evident, sa tii cont de faptul ca uleiul de scortisoara va avea o durata de valabilitate similara cu cea a uleiului purtator. Majoritatea uleiurilor de gatit nu dureaza mai mult de un an. Foloseste numai borcane curate, intacte, cu sigilii nedeteriorate.

Cum sa faci ulei de scortisoara. Infuzarea uleiului:

1. Sterilizeaza borcanele. Inainte de a te apuca sa faci uleiul, sterilizeaza borcanele pentru a indeparta bacteriile. Spala borcanele cu apa calda si de vase, apoi clocoteste-le. Spala bine si capacele. Dupa ce clocotesti borcanele, scurge-le pe o tava de copt curata. Lasa borcanele sa se raceasca.

2. Asaza batoanele de scortisoara. Introdu batoanele de scortisoara pe verticala in borcan. Asaza cat mai multe. Daca un baton este prea lung pentru a incapea in borcan, taie-l pe jumatate cu unj cutit si apoiu pune-l in borcan. Te sfatuism sa porti manusi de cauciuc, pentru a evita transferul de bacterii de pe maini in borcane.

3. Adauga uleiul. Toarna uleiul purtator in borcan pana cand toate batoanele de scortisoara sunt complet scufundate. Daca borcanul permite, uleiul ar trebui sa acopere batoanele de scortisoara cu macar un centimetru. Foloseste un cutit pentru unt sau un betisor curat pentru a manevra batoanele de scortisoara, in cazul in care uleiul se scurge greu spre fundul borcanului.

4. Pregateste scortisoara macinata. Daca folosesti scortisoara macinata, o vei gati in ulei inainte de a o muta in borcan. Foloseste aproximativ un sfert de cana de scortisoara macinata pentru fiecare cana de ulei purtator. Amesteca cele doua ingrediente intr-o tigaie la foc mic spre mediu. Amesteca uleiul si scortisoara pana se combina, apoi lasa amestecul sa fiarba timp de 3-5 minute. Lasa amestecul sa se raceasca circa 10 minute. Odata ce uleiul este gatit si racit, pune-l intr-un borcan de sticla sterilizat si lasa-l la infuzat.

5. Lasa scortisoara la macerat. Sigilieaza borcanele si pune-le intr-o zona calda si uscata, cum ar fi pe un pervaz. Lasa borcanele acolo pentru trei saptamani. Astfel scortisoara va elibera aromele si anumiti nutrienti in ulei. Cu cat lasi borcanele mai mult, cu atat uleiul va avea un gust mai puternic. Gusta uleiul o data pe saptamana si lasa-l pana cand atinge gustul dorit. Uleiul facut cu scortisoara macinata poate fi folosit imediat sau poate fi lasat la macerat pentru o aroma mai puternica. Gusta uleiul dupa o saptamana, deoarece scortisoara macinata are nevoie de mai putin timp pentru a se macera. Agita borcanul zilnic. Acest proces va ajuta la infuzarea uleiului de baza cu scortisoara si va tine departe mucegaiul.

6. Strecoara uleiul. Dupa macerare, foloseste un tifon pentru a strecura uleiul de scortisoara intr-un alt borcan de sticla sterilizat. Pentru a extrage uleiul suplimentar, lasa scortisoara sa cada in tifon. Apoi, strange tifonul in palma pentru ca scortisoara sa elimine ulei. Foloseste un vas mai larg pentru stoarcerea scortisoarei. Astfel vei evita murdaria suplimentara.

Cum sa faci ulei de scortisoara. Depozitarea si utilizarea uleiului:

1. Sigileaza si depoziteaza uleiul. Odata ce uleiul este transferat cu succes in noul borcan, pune capacul cu garnitura de cauciuc intacta. Pastreaza uleiul intr-un loc racoros si uscat, cum ar fi camara sau frigider. De asemenea, poti transfera uleiul strecurat intr-o sticla decorativa.

2. Introdu uleiul in frigider. Prelungeste durata de valabilitate a uleiului de scortisoara , pastrandu-l la frigider. In functie de tipul de ulei purtator folosit, poti dubla durata de valabilitate a uleiului de scortisoara prin refrigerare. Uleiul de masline are o valabilitate de pana la trei ani, asadar nu necesita pastrare la frigider. Daca ai folosit ulei de cocos ca ulei purtator, nu uita ca se solidifica la temperaturi mai scazute. Expune-l la caldura usoara pentru a se relichefia.

3. Foloseste uleiul. Uleiul de scortisoara poate fi folosit la gatit, ca remediu sau impotriva anumitor daunatori:

- unele cercetari sugereaza ca 5 grame de scortisoara pe zi pot fi utile pentru diabetul de tip 2, in timp ce unii medici naturisti l-au folosit ca tratament pentru orice, de la ovarele chistice pana la infestarea cu insecte casnice;

- foloseste cantitati mici de ulei de scortisoara la copt pentru a obtine beneficiipentru sanatate si o aroma bogata. De exemplu, daca o reteta necesita o jumatate de cana de ulei, incearca un sfert de cana de ulei de gatit obisnuit si un sfert de cana de ulei de scortisoara;

- utilizeaza ulei de scortisoara ca relaxant muscular, dupa un antrenament sau cand ai dureri musculare;

- foloseste ulei de scortisoara in prajeli sau ca parte a unei marinate/ unui sos pentru a obtine o aroma unica.

Citeste si: Ce minuni face scortisoara pentru sanatate

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Sfarsitul de toamna ne bucura papilele gustative cu gustul unic al gutuilor. Aceste fructe cu o aroma...
Cafeaua nu te ajuta doar sa te trezesti de dimineata ci si sa...slabesti! Bine, nu de una...
Colaceii cu unt si scortisoara pot reprezenta un desert minunat in orice moment al anului. De asemenea,...